Woonzorgzone op sites Hellekapelle en ‘t Schellewerk in Poperinge

Zo moet de site Hellekapelle er straks uitzien. (foto Stad Poperinge)
Redactie KW

Poperingse technische dienst is bezig met de heraanleg van de sites Hellekapelle en ‘t Schellewerk en dat in het kader van het creëren van een woonzorgzone in het hart van Poperinge. De voetpaden worden er heraangelegd met bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid van minder mobiele gebruikers.

Het stadsbestuur wil de komende jaren een woonzorgzone creëren in het hart van Poperinge. Dit gaat over LDC De Bres, WZC Proventier, OCMW-ouderenwoningen Schellewerk, Hellekapelle en ‘t Wingeroen, maar ook de private assistentiewoningen van residentie Belfort. “Een zorgsite met aangepaste woonvormen voor verschillende zorgbehoeften en noodoproepsystemen die verbonden zijn met WZC Proventier en met een sociaal restaurant, in Bistro Proventier, en de dienst seniorenzorg die met haar klusjesdienst, poetshulp, maaltijden aan huis, maatschappelijk werkers en ergotherapeuten als zorgknooppunt fungeert waar mensen met vragen naartoe kunnen”, vertelt schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen).

“Op de centrale pleintjes zullen mensen elkaar kunnen ontmoeten”

“We zijn volop aan het inzetten op het versterken van de diensten en de voorzieningen in deze zone, maar de zone moet ook goed toegankelijk zijn. Daarom werd er gestart met de heraanleg van de voetpaden in ‘t Schellewerk en Hellekapelle met bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid voor minder mobiele gebruikers.”

Beplantingsplan

“Daarnaast werken we ook aan het buurtgevoel door het compleet opwaarderen van de centrale pleintjes, waar mensen kunnen samenkomen en elkaar ontmoeten. Er wordt ook al een tijdje gewerkt aan het verhogen van de belevingswaarde van het groen in de stad. Dit gaat men nu ook doen op de woonzorgsite. Er komt een nieuw beplantingsplan met vaste planten, bomen en bloemenweides. Groen die bijenvriendelijk is, makkelijk pesticidenvrij te onderhouden is en het hele jaar door kleurvariatie zal geven. Ook kiest men bijvoorbeeld de geschikte bomen die maximaal voor verkoeling zorgen in de zomer”, vervolgt de schepen.

De stad heeft voor dit project geen beroep gedaan op studiebureaus of aannemers. “De technische dienst heeft het ontwerp zelf getekend en de groendienst heeft het beplantingsplan zelf uitgewerkt. Bovendien zal de aanleg gebeuren door onze eigen dienst openbare werken en onze groendienst. De werken zullen een jaar duren, met maximale aandacht voor de toegankelijkheid van de site“, besluit schepen Bryan Vanderhaeghe. De kostprijs bedraagt 100.000 euro. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier