Woonzorgcentrum Zilvervogel heeft bouwplannen met nieuwe vleugel in het groen

Directrice Els Bamelis en haar medewerkster Sylvie Vanhoutteghem voor het gebouw waar de afbraakwerken al begonnen zijn. (foto WO)
Redactie KW

Een nieuwbouw met extra parkeerplaatsen in een groenere omgeving: dat is in een notendop het project dat woonzorgcentrum Zilvervogel tegen 2026 gerealiseerd wil zien op zijn site. Deze week werd het startschot gegeven van de eerste fase van het bouwproject.

De twee oudste vleugels van het rusthuis moeten wijken voor een nieuwbouw met 95 kamers voor permanent verblijf en 3 kamers voor kortverblijf. In een eerste fase worden de inkom en de kantoorruimte afgebroken. In de plaats komt er een nieuwe vleugel met een inkomhal, 38 kamers, een activiteitenruimte, een cafetaria-restaurant en kantoren. In een volgende fase beginnen ze aan de bouw van een vleugel met 60 kamers en een nieuwe keuken. Het enige bestaande gebouw dat behouden zal blijven, is De Myrthe (15 kamers) vooraan in de Priester Coulonstraat. Tijdens de bouwwerken verhuist de hoofdingang van het rusthuis naar de Kommandant Vinckestraat.

Ook voor de buurt zal dat groen een meerwaarde betekenen

“De oude gebouwen van 1983 zijn gedateerd en erg energieverslindend. Renoveren was een haast onbegonnen zaak”, zegt directeur Els Barnelis van wzc Zilvervogel. Het woonzorgcentrum zal voortaan opgedeeld worden in kleinschalige woonvormen van 11 of 15 kamers. Elke woonvorm zal zijn eigen living met keuken hebben. De bewoners zullen elk beschikken over een grote kamer met inloopdouche, lavabo en toilet.

Vrijwilligers

“Het wonen in kleine groepjes creëert een huiselijke sfeer en draagt bij tot een groter geluksgevoel bij de bewoners. Ook willen we een groenere omgeving realiseren waar de bewoners kunnen vertoeven. Ook voor de buurt zal dat groen een meerwaarde betekenen. En er komt meer parking, want we willen de buurt zoveel mogelijk ontlasten”, aldus de directeur.

De voltooiing van de eerste fase zal 2 tot 2,5 jaar duren. In de loop van 2025 hoopt wzc Zilvervogel de allerlaatste werkzaamheden af te ronden. “We proberen alles zo comfortabel mogelijk te laten verlopen voor onze bewoners. Daarom zijn we voor deze zomer nog op zoek naar vrijwilligers, die in kleine groepjes willen gaan wandelen met onze bejaarden. Zo kunnen ze ook nog een luchtje scheppen”, aldus Els Barnelis.

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.