Woonzorgcentrum Wielant nog steeds volledig coronavrij: “Sterker naar elkaar toe gegroeid”

Het team verzorgenden, verpleegkundigen, keuken- en onderhoudsmedewerkers en paramedici van woonzorgcentrum Wielant. © GV
Redactie KW

Tot op heden werd er nog geen enkele coronabesmetting vastgesteld in het woonzorgcentrum Wielant in Ingooigem, ook niet tijdens de eerste coronagolf. “Door kort op de bal te spelen, onze veiligheidsmaatregelen strikt op te volgen en zo ook een dosis geluk af te dwingen, is er zowel bij de bewoners als bij het personeel nog geen covid-19 gedetecteerd”, vertelt directeur Christophe Fillieux (45).

In het woonzorgcentrum verblijven momenteel 91 residenten, de totale capaciteit bedraagt 112. “Sinds het begin van de coronapandemie hebben we accuraat opgetreden”, stelt diensthoofd bewonerszorg Inge Coopman (40). “We maken deel uit van de Senior Living Group (SLG) die vertakkingen heeft in Frankrijk en Noord-Italië. Snel nadat corona daar uitbrak, kregen we instructies om in lockdown te gaan.”

Sensibilisering

Bezoekers werden niet meer toegelaten en we gebruikten meteen beschermingsmateriaal, op een correcte manier. Via bijscholing en sensibilisering volgen we dit nog steeds goed op. In het covid-verhaal zijn we over de disciplines heen gaan werken om de huidige maatregelen te kunnen opvolgen. Daarbij is er een open cultuur gegroeid waarbij iedereen erover waakt dat de maatregelen opgevolgd worden.”

“Elke ochtend sta ik op met de vraag of er niemand besmet zal zijn”, zegt directeur Fillieux. “Tijdens de eerste golf was er geen bezoek toegelaten, nu mag er een vast iemand per resident op bezoek komen. Meestal is dat een vertrouwenspersoon van de familie. Die moet zich 24 uur op voorhand registreren. We weten dan ook perfect wie we kunnen verwachten. Vanaf vrijdag zal het registratieprogramma Cubigo overigens ook via een app op de smartphone toegankelijk zijn. SLG steunt en begeleidt de 120 woonzorgcentra van de groep, met elk hun eigen directie. Het personeel kan ook rekenen op psychologische ondersteuning wanneer nodig. En het is belangrijk dat je ook als team naar elkaar toe kan ventileren.”

De factor geluk dwingen we af door er als team samen voor te gaan – Christophe Fillieux, directeur WZC Wielant

“We hopen echt dat we het coronavirus buiten kunnen houden”, benadrukt Coopman. “Die spanning om geen positieve gevallen te krijgen, weegt het meest door. Het grootste voordeel is dat we sterker naar elkaar toe gegroeid zijn en gerichter communiceren. Dat siert het team. Er wordt overlegd, problemen worden samen aangepakt en alles wordt meer in groep besproken. We hebben allen hetzelfde: kost wat kost corona buiten houden. En dat houdt meer in dan je enkel hier aan de regels houden. Ook in de privé wordt dit doorgetrokken.”

“Los van de druk en de stress die de coronapandemie met zich meebrengt, wordt er gelukkig ook over andere zaken gepraat”, nuanceert de directeur. “Via onze gesloten facebookgroep wordt er momenteel van gedachten gewisseld over de twee vleugels van ons woonzorgcentrum die in een nieuw kleedje gestoken worden. We merken dat de groep hierover graag meedenkt.”

Warme thuis

“Als woonzorgcentrum zijn we in de eerste plaats een huis waar er van alles leeft en streven we ernaar om een warme thuis te zijn voor onze residenten. Ondanks corona zijn er terugkerende initiatieven. Zo komt er wekelijks een priester langs met hosties die dan door het paramedisch team uitgedeeld worden. De animatie gaat door in beperkte bubbels per verdieping en er worden ook meer individuele activiteiten op de kamer aangeboden om het aantal contacten te beperken. Er is zeker nood bij onze residenten om zinvol bezig te blijven in de breiclub, kaartclub of tijdens de sessie gymnastiek”, klinkt het.

“Onze bewoners zijn ook bezig met de pandemie en hebben schrik. We praten daarover en bieden een luisterend oor. Onze aanpak met een stand van zaken, wordt ook gecommuniceerd via een nieuwsbrief die we verdelen op de kamers, rechtstreeks via de familie en via Facebook” legt Fillieux uit. “Ook belangrijk is het vertrouwen dat we geven aan de familie naar de bezoekregeling toe”, besluit directeur Fillieux. “We benadrukken dat ze moeten blijven volhouden om zich aan de maatregelen te houden. En de factor geluk, die dwingen we af zolang we er als team samen voor blijven gaan!”

(Gerda Verbeke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier