Woonzorgcentrum Sint-Clara wordt zorginstelling Ons Huis

© Piet De Ville
© Piet De Ville
Piet De Ville

Tegen begin 2024 wordt het voormalige woonzorgcentrum Sint-Clara in de binnenstad omgevormd tot een gloednieuwe zorginstelling met 36 studio’s en vier logeerkamers. De nieuwe zorginfrastructuur, waarvoor 7 miljoen euro geïnvesteerd wordt door OCMW/Mintus, is vooral gericht op mensen met een niet-aangeboren herstenletsel.

De site van het voormalige woonzorgcentrum Sint-Clara – tussen de Sint-Clarastraat, Maagdendal, Hoedenmakersstraat en Schrijverstraat – krijgt een nieuwe toekomst. Tot eind vorigjaar werden de gebouwen gebruikt als Lokaal Opvang Initiatief voor vluchtelingen. De oorspronkelijke functie als woonzorgcentrum werd al enkele jaren eerder stopgezet; de meeste bewoners verhuisden toen naar woonzorgcentrum Ter Potterie.

Maar nu wordt de site dus omgevormd tot zorginstelling Ons Huis. Het stadsbestuur leverde een vergunning af voor een bijzonder ambitieus project. “Door de centrale ligging is de site een belangrijke waarde in het Brugse landschap. Respect voor het bouwkundig erfgoed is hier het belangrijkste uitgangspunt”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Zo ziet de nieuwe zorginstelling eruit.© gf
Zo ziet de nieuwe zorginstelling eruit.© gf

“Het karakter van het gebouw wordt dan ook behouden. De ingrepen zullen het gebouw enkel versterken. Een heel belangrijk element is ook de integratie van de mooie ruime tuin in het project. Voor de mensen met beperking die hier zullen verblijven, kan die van zeer grote waarde zijn. Bewoners met groene vingers zullen zich er kunnen uitleven, het kan een stille ruimte zijn voor een gesprek en in het post coronatijdperk kan er misschien wel een grote barbecue georganiseerd worden.”

Zonnepanelen

Het nieuwe project houdt meteen ook in dat de mensen die nu in Ons Huis Sint-Anna, aan de Sint-Annarei, verblijven, zouden verhuizen naar deze nieuwe infrastructuur. “Het gebouw aan de Sint-Annarei is prachtig gelegen maar is fel verouderd. Welke toekomst het gebouw zal krijgen als de werking van Ons Huis er weg trekt in 2024 is nog niet duidelijk. Dat zijn we nog aan het bestuderen’, zegt schepen en OCMW/Mintus voorzitter Pablo Annys (SP.A).

“Met dit nieuwe project zet Ons Huis (onderdeel van Mintus, red.) effectief de stap richting toekomt door een nieuwe energiezuinige locatie. We hebben namelijk de ambitie om van het voormalige woonzorgcentrum een BEN of Bijna Energie Neutraal gebouw te maken. Zo plaatsen we op de daken zonnepanelen die niet vanop het openbaar domein zichtbaar zullen zijn. Daarnaast houden we overal rekening met de woonnoden van onze mensen. Kamers zijn in de 21ste eeuw groter dan ze vroeger waren. Waar hier vroeger drie kamers waren, worden dit er nu twee; dat is de verhouding. In totaal komen er 36 studiokamers en vier logeerkamers.”

Els Goderis, directeur van zorgvereniging Ons Huis, stipt aan dat het interieur huiselijkheid moet uitstralen en duurzaamheid promoten. “De woonfuncties bevinden zich in de twee zijvleugels van het hoofdgebouw en in Den Erker aan de kant van de Schrijversstraat voorzien we een nieuw dagcentrum”, stelt ze. “In de aanpalende kleinschaligere gebouwen brengen we hoofdzakelijk administratie onder en aan het binneplein, ter hoogte van het Maagdendal, voorzien we een luchtige inkomhal waardoor passanten, bezoekers en bewoners zich op elk moment welkom voelen op deze plek.”

Asbest

Met het project is een investering van een goeie 7 miljoen euro gemoeid, gedragen door Mintus vereniging Ons Huis. Daar komt ook nog een 370 euro bij voor de verwijdering van asbest bij een van de gebouwen op de site. Naar verwachting zullen de werkzaamheden al kunnen starten vanaf mei. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.