Woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem stelt ‘Soulcenter’ voor

In woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem werd op 1 oktober, Wereldouderendag, het platform voor het levensverhaal ‘Soulcenter’ voorgesteld.

Albert speelt graag mondharmonica en Jacqueline gaat graag naar de markt. Ze geniet ook van een schlagerliedje waar haar naam gezongen wordt. © EDB

Omdat een woonzorgcentrum van vandaag de focus verlegt van enkel activiteiten aanbieden naar inspelen op de wensen en de gewoontes van de bewoners, is een digitaal platform zoals Soulcenter het ideale instrument opdat het personeel een kijkje zou kunnen nemen in het leven die de bewoners geleid hebben.

Daarom ontwikkelde Frederik Vincx Soulcenter. 2,5 jaar geleden begon hij aan dit project nadat zijn grootvader in een woonzorgcentrum overleden was. 30 pilootprojecten werden opgestart in woonzorgcentra waaronder ook één in onze provincie, in woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem. Daar werd Soulcenter niet toevallig op Wereldouderendag voorgesteld door Frederik en zijn partners Stijn Huyberechts en Tom Braes. De verkoop van de app aan woonzorgcentra is ondertussen gestart. Bij de app horen ook heel wat tools en begeleiding voor het personeel.

https://www.youtube.com/watch?v=JBHwXKio4_o

Inspelen op specifieke noden

In Sint-Camillus was vooral Steven Mesure, hoofd animatie, de drijvende kracht om het platform mee uit te werken. “We ondervinden dat we door de verhalen dingen leren kennen van onze bewoners die we niet wisten en kunnen daarop inspelen in hun wonen en leven. Soms zit het in kleine dingen. Zo lazen we over een bewoner die graag mondharmonica speelde en konden we hem inschakelen voor wat muzikale animatie. Andere bewoners gaven aan graag te breien, en er werd onder begeleiding van een vrijwilliger een breiclubje opgestart. Ook de hond Fons die hier sinds enkele maanden om de twee weken op bezoek komt, kwam er doordat bewoners die vroeger dieren hadden die echt wel misten.”

https://www.youtube.com/watch?v=GYHn3DBt9CI

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.