Het Oostendse bedrijf kondigde recent aan al zijn zorgrobots James in België beschikbaar te willen stellen aan woonzorgcentra. Tijdens de coronamaatregelen gelden strenge maatregelen met onder andere een bezoekersverbod in de woonzorgcentra.

De robot werd persoonlijk afgehaald door de Oudenburgse burgemeester Anthony Dumarey. "De verspreiding van het coronavirus raakt de hele maatschappij, alle sectoren en alle generaties. Voor de senioren zijn de gevolgen aanzienlijk. Sociaal contact en ondersteuning zijn nu van essentieel belang. We ondernemen alles om dat gevoel van eenzaamheid tegen te gaan. Onze dank gaat dan ook uit naar de firma ZoraBots om in deze uitzonderlijke tijden de robots gratis ter beschikking te stellen, ook voor Oudenburg", prijst de burgemeester de Oostendse firma.

Telefoneren met beeld

Ook schepen van Volksgezondheid Romina Vanhooren is opgetogen met de komst van James: "We zijn trots en tevreden dat we ook voor ons Riethove een gratis zorgrobot James ter beschikking krijgen. Het gaat om een mobiele robot die zich autonoom van kamer tot kamer kan verplaatsen. Met de hulp van een professionele zorgverlener van de afdeling kan iedere bewoner onder andere zo van zijn naasten een telefoonoproep ontvangen, al dan niet met beeld."

"Maar James kan nog veel meer", pikt burgemeester Anthony Dumarey in. "Zo kan de robot ook liedjes uit de tijd van toen afspelen, geheugenspelletjes spelen, de vloer vegen en alarmeren wanneer er zich een zorgwekkende situatie voordoet. De zorgrobot wordt de komende dagen geïnstalleerd om zo snel mogelijk operationeel te zijn in Riethove. Maandag staat er alvast een training gepland voor het personeel om ten volle van alle opties van James gebruik te kunnen maken. Ook hierbij houden we rekening met de coronamaatregelen en gebeurt deze opleiding via Skype."

Sociaal contact is van essentieel belang

"We beslisten eerder al om op structurele wijze Skype-gesprekken mogelijk te maken tussen bewoners en hun familieleden. Met de zorgrobot James kunnen we nu nog een stap verder gaan. In tegenstelling tot tablets en smartphones is deze robot mobiel en werkt hij op stemgeluid. Zo blijven een vorm van contact en een sociale band bestaan die van essentieel belang zijn. We zijn blij de robot te mogen uittesten en hopen dat dit voor heel wat mensen een oplossing biedt om nog actiever in contact te blijven met hun familie of vrienden", aldus nog schepen Romina Vanhooren.

(LIN)

Het Oostendse bedrijf kondigde recent aan al zijn zorgrobots James in België beschikbaar te willen stellen aan woonzorgcentra. Tijdens de coronamaatregelen gelden strenge maatregelen met onder andere een bezoekersverbod in de woonzorgcentra.De robot werd persoonlijk afgehaald door de Oudenburgse burgemeester Anthony Dumarey. "De verspreiding van het coronavirus raakt de hele maatschappij, alle sectoren en alle generaties. Voor de senioren zijn de gevolgen aanzienlijk. Sociaal contact en ondersteuning zijn nu van essentieel belang. We ondernemen alles om dat gevoel van eenzaamheid tegen te gaan. Onze dank gaat dan ook uit naar de firma ZoraBots om in deze uitzonderlijke tijden de robots gratis ter beschikking te stellen, ook voor Oudenburg", prijst de burgemeester de Oostendse firma.Ook schepen van Volksgezondheid Romina Vanhooren is opgetogen met de komst van James: "We zijn trots en tevreden dat we ook voor ons Riethove een gratis zorgrobot James ter beschikking krijgen. Het gaat om een mobiele robot die zich autonoom van kamer tot kamer kan verplaatsen. Met de hulp van een professionele zorgverlener van de afdeling kan iedere bewoner onder andere zo van zijn naasten een telefoonoproep ontvangen, al dan niet met beeld.""Maar James kan nog veel meer", pikt burgemeester Anthony Dumarey in. "Zo kan de robot ook liedjes uit de tijd van toen afspelen, geheugenspelletjes spelen, de vloer vegen en alarmeren wanneer er zich een zorgwekkende situatie voordoet. De zorgrobot wordt de komende dagen geïnstalleerd om zo snel mogelijk operationeel te zijn in Riethove. Maandag staat er alvast een training gepland voor het personeel om ten volle van alle opties van James gebruik te kunnen maken. Ook hierbij houden we rekening met de coronamaatregelen en gebeurt deze opleiding via Skype.""We beslisten eerder al om op structurele wijze Skype-gesprekken mogelijk te maken tussen bewoners en hun familieleden. Met de zorgrobot James kunnen we nu nog een stap verder gaan. In tegenstelling tot tablets en smartphones is deze robot mobiel en werkt hij op stemgeluid. Zo blijven een vorm van contact en een sociale band bestaan die van essentieel belang zijn. We zijn blij de robot te mogen uittesten en hopen dat dit voor heel wat mensen een oplossing biedt om nog actiever in contact te blijven met hun familie of vrienden", aldus nog schepen Romina Vanhooren.(LIN)