Woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem kiest voor kleinschalig wonen

‘Vzw Curando O. L. V. van 7 Weeën Ruiselede’ voorziet 15 miljoen euro voor de realisatie van een nieuwbouw voor het woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem. Het gebouw zal ook plaats bieden aan kortverblijf, dagverzorging en een ontmoetingscentrum.

Kurt le Comte (lid dagelijks bestuur), Dirk Lips (algemeen directeur Curando), burgemeester Koenraad Degroote, Anneleen De Roo (directeur Mariaburcht) en Hendrik Devriendt (adjunct algemeen directeur). © foto BB

De bouwwerken starten in september van dit jaar en de bewoners nemen er hun intrek in maart 2022. Het rusthuis werd opgericht in 1877 en de oorspronkelijke kapel blijft intact en wordt in het nieuwe woonproject geïntegreerd. In 1963 werd een nieuwe vleugel gebouwd aan de voorkant in de Statiestraat en in 2000 werd aan de achterkant een nieuwe vleugel aangebouwd. De voorziene nieuwbouw wordt aangebouwd aan de in 2000 gezette vleugel. Het hoofdgebouw uit 1963 in de Statiestraat wordt volledig gesloopt omdat dit gebouw niet meer aan de algemene voorwaarden voldoet.

Het bouwconcept steunt op de principes van kleinschalig wonen en zal de toekomstige bewoners de mogelijkheid bieden om in kleinere groepen te leven en te wonen. Op het gelijkvloers zal het woonzorgcentrum bestaan uit vier woningen waar telkens acht personen met dementie samen wonen. Ze delen een woonkamer, keuken, tuin en terras met hun medebewoners. Toch is er voldoende ruimte voor privacy. Zo heeft elke bewoner zijn eigen slaapkamer en badkamer. Deze manier van wonen is de vertaling van de visie op zorg, waarbij de vzw streeft naar kwaliteit van leven en waarbij warme en persoonsgerichte zorg centraal staat. De bewoners een echt ‘thuisgevoel’ bezorgen is de grote doelstelling.

Woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem kiest voor kleinschalig wonen

Naast een vervangingsnieuwbouw van 98 woongelegenheden realiseert Curando eveneens een centrum voor dagverzorging en een ontmoetingscentrum. Op de tweede en derde verdieping zijn 30 ruime kamers voorzien met veel lichtinval en bijhorende terrassen. Het hele gebouw is rolstoelvriendelijk. De capaciteit van het nieuwe rusthuis blijft dezelfde als het huidige. In het centrum voor dagverzorging kan iedereen terecht met om het even welke zorgvraag. In het ontmoetingscentrum kunnen buurtbewoners deelnemen aan activiteiten en ‘s middags een maaltijd nuttigen. Curando zet hiermee in op buurtwerking en lokale verankering.

Ontsluitingsweg

Ook de toegang krijgt een nieuwe bestemming, want deze zal nu via een nieuwe ontsluitingsweg die verbonden wordt met de nieuwe verbindingsweg (Gottemstraat – Statiestraat) aangelegd worden. “Die werken starten eveneens in 2021”, weet burgemeester Koenraad Degroote te bevestigen. “De bezoekers komen dus via de nieuwe verbindingsweg en aangelegde ontsluitingsweg rechtstreeks op de parking bij de ingang van het nieuwe rusthuis. De huidige toegang in de Statiestraat zal enkel nog voor wandelaars toegankelijk zijn.”

Er komt ook een speeltuin bij de nieuwbouw.
Er komt ook een speeltuin bij de nieuwbouw.© BB

De burgemeester voegt er aan toe dat er nieuwe wandelpaden komen vanaf het archiefgebouw langs en over De Speybeek tot aan het nieuwe gebouw. Er komt ook een grote parking en een nieuwe speeltuin bij het nieuwe gebouw. Een nieuwe, veilige tweede ingang voor de kinderen van de aanpalende basisschool De Zeppelin wordt ook aangelegd. De bewoners van Mariaburcht blijven in het huidige gebouw wonen tot de nieuwbouw klaar is. Voor de buurtbewoners wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt.

De directie nodigde buurtbewoners, verenigingen en partners uit op donderdag 13 februari voor een informatiemoment. Zonaal directeur Anneleen De Roo lichtte er het bouwproject toe. (KB)

Meer info: Anneleen De Roo 0487 18 86 41, anneleen.deroo@curando.be. Kurt Le Comte 0488/921568, kurt.lecomte@curando.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.