Woonzorgcentrum Maria Middelares bereidt zich voor op mogelijke nieuwe uitbraak

Het woonzorgcentrum Maria Middelares is op zoek naar vrijwilligers die bij noodsituaties zoals een coronauitbraak kunnen meehelpen. “Momenteel hebben we geen besmettingen, maar we willen ons zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst.”

Verschillende vrijwilligers steken met plezier de handen uit de mouwen. (foto JS) © Jan Stragier

Ook in het woonzorgcentrum Maria Middelares houden ze de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in het oog. Tijdens de eerste piek raakten heel wat bewoners en personeelsleden besmet, tijdens de tweede golf blijft het woonzorgcentrum voorlopig gespaard. “Toch beseffen we maar al te goed dat het virus plots terug kan toeslaan. We willen ons daartegen wapenen en stellen een wervingsreserve samen voor mensen die een handje willen komen toesteken. We hebben tijdens die eerste golf gemerkt dat dergelijke handen heel goed kunnen gebruikt worden. Een dergelijke reservelijst geeft ons objectieve rust. Het personeel heeft zich de voorbije maanden al enorm ingezet, maar ook voor hen is het niet altijd even gemakkelijk tijdens deze coronatijden”, aldus directeur Johan Scharlaken.

geen angst

Nicole Deceuninck (69) uit Roeselare is al een tiental jaar vrijwilliger in het woonzorgcentrum in Moorslede. Zij is verpleegkundige van opleiding, maar geniet momenteel van haar pensioen. Toch staat Nicole steeds klaar om te helpen in het woonzorgcentrum. “Ik help op de afdeling waar dementerende mensen wonen. Een wandeling doen, helpen met de voeding,…Ik probeer te helpen waar nodig.” Nicole is niet bang om in het woonzorgcentrum een besmetting op te lopen.

“Ook al is het nu nog niet nodig, een reservelijst geeft ons rust”

“Tijdens de eerste golf ben ik onmiddellijk gaan helpen waar nodig. In deze rare periode is het echt nodig dat de ziekenhuizen en woonzorgcentra kunnen rekenen op extra handen.” Vrijwilligers die willen meehelpen in het woonzorgcentrum kunnen contact opnemen via Julie Van Heucke.

eenzaamheid

Ondertussen gaan de werken aan de nieuwbouw van het woonzorgcentrum verder. “De voorbije maanden zijn er, naar aanleiding van de coronacrisis, toch nog enkele veranderingen doorgevoerd in die plannen. Zo worden de grote kleedkamers opgesplitst en is nog extra aandacht voor ventilatie”, aldus de directeur. Ook in het dienstencentrum wordt er rekening gehouden met die coronacrisis. Het dienstencentrum de Patria is momenteel dan wel dicht, toch blijft verantwoordelijke Tine Algoet niet bij de pakken zitten. “We proberen zoveel mogelijk contact te houden met de gebruikers en de vrijwilligers. We zetten extra in op het eenzaamheidsaspect. We hopen dat wanneer we terug open mogen, er heel wat senioren hier komen genieten van de activiteiten.” (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.