Woonzorgcentrum Heilige Familie heeft nieuwe directrice

De kersverse directrice Sonja Vertriest (35) op bezoek bij bewoonster Bernice Deman (85). © BRU
Redactie KW

Sinds begin dit jaar waait er een nieuwe wind doorheen het woonzorgcentrum Heilige Familie in de Gasthuisstraat. De nieuwe directrice Sonja Vertriest heeft bakken ervaring in de gezondheidszorg. Haar grootste doel is dan ook een huiselijke sfeer te creëren in het wzc voor zowel de bewoners, het personeel als de mensen die er op bezoek komen.

Sonja Vertriest (35) is mama van drie en woont in Zulte. Nadat ze eerst haar studie sociaal verpleegkundige met vrucht afwerkte, trok Sonja naar de universiteit van Gent om er de richting management en beleid in de gezondheidszorg te volgen. Ondertussen ging Sonja aan de slag als hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis in Deinze. Later bekleedde ze ook nog enkele staffuncties en kon ze zelfs een tweetal jaar aan de slag als onafhankelijk adviseur van minister Maggie De Block.

Metamorfose

“Woonzorgcentrum Heilige Familie maakt momenteel een grondige metamorfose door waarvan de start reeds was ingezet vóór mijn indiensttreding”, begint de kersverse directrice. “Met deze aanpassingen willen we het wzc voorbereiden op de toekomst met extra veel aandacht om een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren. Ouderenzorg is immers doorheen de jaren sterk veranderd en om deze trein niet te missen doet wzc Heilige Familie er dan ook alles aan om naast renovatiewerkzaamheden binnen bepaalde vleugels van zijn gebouwen, binnenkort ook van start te gaan met de bouw van een nieuwe vleugel die tegen 2021 volledig afgewerkt zou moeten zijn.”

Daarbij blijven we eveneens verder inzetten op het aanbod van woongelegenheden voor koppels waarbij een van de partners (of beiden) zorg nodig heeft. Daarvoor dient wel het gebouw dat vroeger dienst deed als kraamkliniek gesloopt te worden. Met al deze ingrepen is ons woonzorgcentrum op een kantelpunt gekomen dat het mogelijk maakt om verder aan de hedendaagse verwachtingen van de bewoners te kunnen voldoen.”

Krijtlijnen

Binnen het wzc Heilige Familie verblijven zo’n 176 bewoners, waarvan 8 in kortverblijf. Daarnaast biedt het wzc 38 assistentiewoningen aan en een dagverzorgingscentrum. Een ploeg van 180 personeelsleden en meer dan 100 vrijwilligers zorgen er dan ook voor dat elke bewoner het naar zijn zin heeft. “Voor mijn start en tijdens mijn eerste weken werden de eerste krijtlijnen uitgezet”, gaat directrice Sonja Vertriest verder. “Nu is het personeel aan zet om deze krijtlijnen verder in te vullen. Zo kregen de teamcoaches de opdracht om een nieuwe werkplanning uit te werken om tegemoet te kunnen komen aan de vragen van bewoners. We vragen tevens aan het personeel hoe zij graag de witte muren van de reeds gerenoveerde afdelingen zouden ingekleurd zien. Alle ideeën zijn daarbij welkom. De refter en livings, waar onze gebruikers tot driemaal per dag de maaltijd nemen, willen we eveneens onder handen nemen.”

Kinderopvang

“Daarom starten we dit jaar met het project voeding, met de focus op een aangenaam maaltijdgebeuren. Vorig jaar trok ik richting Nederland om te zien hoe onze noorderburen hun eetruimtes aanpakken. Het viel meteen op dat ook daar veel zorg wordt besteed om deze eetruimte er zo huiselijk mogelijk uit te laten zien. Een mooi tafelkleed, gezellige eethoekjes en noem maar op. Aan dit voorbeeld wil ik mij dan ook spiegelen om die sfeer naar ons wzc te brengen. Ook de keuze aan diversiteit in menu’s willen we onderzoeken. Ondanks de vele plannen ben ik ervan overtuigd dat alles vlot zal verlopen, aangezien ik dagelijks omringd word door een fantastisch team van personeelsleden en vrijwilligers.”

Bovendien organiseert wzc Heilige Familie tijdens de vakantieperiodes ook kinderopvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Naast kinderen van personeelsleden kunnen ook externen er terecht tussen 7 en 18 uur. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier