Woonzorgcentrum De Ruyschaert lanceert app ‘Voor ik het vergeet’

Redactie KW

Afgelopen donderdag werd ‘Voor ik het vergeet’ beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Het gaat om een app over vroegtijdige zorgplanning voor bewoners van woonzorgcentra met dementie.

In oktober vorig jaar won woonzorgcentrum De Ruyschaert de eerste prijs voor palliatieve zorg met de applicatie ‘Voor ik het vergeet’. “De innovatieve app geeft bewoners met dementie een stem bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun vroegtijdige zorgplanning”, aldus Mario Eeckhout, algemeen directeur van woonzorgcentrum De Ruyschaert. “We willen in onze zorgverlening zoveel mogelijk rekening houden met de wensen van de bewoners met dementie, ook wanneer dit niet zo voor de hand liggend is en communicatie alsmaar moeilijker wordt. Door nieuwe technologie te gebruiken, willen we de noden van de bewoners omtrent hun levenseinde beter begrijpen en hun zorg voor later kunnen plannen”, aldus Stéphanie Van Hauwaert, directeur bewonerszorg.

Levenseinde

De app kwam er naar aanleiding van een projectoproep ‘Vroeger nadenken… over later’ vanuit de Koning Boudewijnstichting (KBS). Intussen werd de applicatie verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd, met de steun van KBS en de Nationale Loterij en in partnerschap met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Ze wordt te huur aangeboden aan woonzorgcentra in een ‘light’ of een ‘full’ versie. Bij die laatste versie kan de app gepersonaliseerd worden met foto’s.

De applicatie maakt deel uit van een proces rond vroegtijdige zorgplanning en biedt de gebruiker een visie, een methodiek en een tool aan. Aan de hand van een semi-gestructureerde vragenlijst, foto’s op een tablet en filmopnames van de gesprekken gaan zorgverstrekkers in gesprek met personen met dementie over hun visie op kwaliteit van leven en zorg. Nadien is er een dubbele analyse van de beelden door zowel team als familie. “We ondervonden vroeger knelpunten in de gesprekken rond levenseinde”, aldus Ivan Vandecandelaere, referentiepersoon dementie in wzc De Ruyschaert. “De vraag naar wensen van bewoners op vlak van voeding en medische zorgen bleven laagdrempelig, maar we kwamen niet tot gesprekken over wat mensen willen rond hun levenseinde en dikwijls moesten we de familie vragen stellen in crisismomenten.”

“Families hebben moeite om te beslissen over leven en dood en kwamen soms met verschillende meningen. Sinds we de applicatie gebruiken, ervaren familieleden van de bewoner met dementie de gesprekken en de filmopnames als positief. Ze geven aan dat het hen ondersteunt in het nemen van de beslissing omtrent het levenseinde en net door het voeren van het gesprek en het zien van de film wordt deze beslissing soms bijgestuurd.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier