Woonzorgcentrum De Ril start met covidafdeling in cafetaria

"Ik wil benadrukken dat de normale werking van het woonzorgcentrum zeker niet in het gedrang komt", vertelt Dirk Gilliaert. (foto LC)
Paul Bruneel

Het woonzorgcentrum De Ril ging er maandenlang prat op dat er geen coronabesmettingen waren vastgesteld, zowel bij de bewoners als bij het personeel, maar nu krijgt het wzc het toch hard te verduren. Niettegenstaande de grootste voorzorgen en de minutieuze opvolging van de opgelegde veiligheidsregels zijn er nu toch besmettingen vastgesteld.

Eind vorige week geraakte bekend dat er in het woonzorgcentrum 13 bewoners en tien personeelsleden besmet waren met het coronavirus. “Er werd onmiddellijk beslist om alle andere bewoners en personeelsleden te laten testen en gelukkig bleken zij allemaal negatief”, zegt schepen voor Sociale Zaken Dirk Gilliaert (CD&V).

Om erger te voorkomen werd onmiddellijk geopteerd om een afzonderlijke covidafdeling in te richten in de cafetaria van het woonzorgcentrum. “We hebben de werking van het dagcentrum voorlopig stopgezet en ook deze ruimte zal worden ingericht om eventueel bijkomende covidpatiënten in onder te brengen zodat ze zeker niet in contact komen met andere mensen. Het personeel van het dagcentrum is nu ook ingeschakeld in de werking van het woonzorgcentrum. Er is ook voorzien in extra sanitaire ruimtes. Uiteraard is alle bezoek in het woonzorgcentrum verboden”, geeft Dirk Gilliaert mee.

Technische dienst

De inrichting van de beide covidzones is heel vlotjes kunnen verlopen dankzij de medewerking van de gemeentelijke technische dienst die instond voor het opzetten van de extra voorzieningen zodat het verzorgend personeel in alle comfort en veiligheid de beste zorgen kan bieden aan de bewoners. “Om de zorgverlening te garanderen worden ook andere collega’s van het gemeentebestuur en het lokaal dienstencentrum ingezet in de ondersteuningsdiensten van het woonzorgcentrum. Ik wil benadrukken dat de normale werking van het woonzorgcentrum zeker niet in het gedrang komt en dat de directie en de verpleegkundigen in direct contact staan met de raadgevende arts en het Agentschap Zorg en Gezondheid om de medische toestand van de bewoners heel nauwlettend op te volgen”, aldus Dirk Gilliaert.

Maaltijden aan huis

De besmettingen hebben ook gevolgen voor de werking van het lokaal dienstencentrum. Tot vorige week kon men er een partijtje kaart spelen of over de middag langsgaan voor het nuttigen van een warme maaltijd, maar ook deze werking is nu opgeschort. “Het lokaal dienstencentrum houdt de deuren gesloten, maar we laten de gebruikers van de warme maaltijden niet in de kou staan en geven hen de gelegenheid om de warme maaltijd thuis bezorgd te krijgen. Het thuisbrengen van de warme maaltijden voor de gewone gebruikers blijft immers lopen zoals voorheen. De opleiding keuken blijft aan het werk”, zegt Dirk Gilliaert.

Hij voegt er nog aan toe dat alles in het werk wordt gesteld om de besmettingen in te dijken zodat vlug opnieuw op een normale toestand kan worden over gegaan. “Wij zijn vol vertrouwen dat het aantal besmettingen kan stopgezet worden”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier