Woonzorgcentrum Armonea Noordduin Koksijde zet 100-jarige Elisabeth in de bloemetjes

In WZC Armonea Noordduin hadden ze een speciale reden om te feesten! 100 jaar geleden, op 14 mei 1920, werd Elisabeth Tistaert geboren in Strombeek-Bever, als oudste dochter van Louis Tistaert en Marie Cooreman.

Elisabeth Tistaert heft het glas met het zorgpersoneel van WZC Armonea Noordduin. © MVP

Het zorgpersoneel verraste de jarige met heel wat attenties, ondanks de coronabeperkingen. Katrien Sinnaeve (Head Admin): “‘s morgens kreeg mevrouw Tistaert een ontbijt geserveerd, samen met haar favoriete zorgmedewerker Ruben.

Om 11u werd ze verwacht in de cafetaria. Daar vormden alle medewerkers een haag en zongen ze luidkeels voor haar, om dan samen het glas te heffen en te klinken op haar 100ste verjaardag. Na de middag kwam de familie op bezoek, en werd er verder gefeest met een stukje taart. We hopen allemaal dat deze bijzondere verjaardag een fijne dag is geweest voor mevrouw Tistaert.”

Koken voor de adellijke klasse

De ouders van Elisabeth werkten op een klein boerderijtje en hadden een ezeltje. Elisabeth kreeg er nog een broer en een zus bij: François en Clementine, die intussen zijn overleden. Rond haar 16de startte ze als kamermeisje bij de graaf en gravin op het kasteel van Bever. Na een tijdje kon ze er aan de slag als kokkin en ze bleef er de rest van haar carrière. Ze kookte voor de hogere en adellijke klasse, maar zorgde ook voor de twee zonen van de graaf en de gravin.

In 1944 stapte ze in het huwelijksbootje met Maurice De Blaes, die bij de RTT werkte. Het jonge stel nam zijn intrek in een conciërgewoning bij het kasteel. Daar werden hun twee kinderen, Jean en Jeanine geboren. Op pensioenleeftijd kochten Elisabeth en Maurice een huisje met een tuintje in Strombeek-Bever, dichter bij het dorp.

Speciale hobby’s had Elisabeth niet, maar ze werkte graag in haar tuin en af en toe trok ze naar de markt. Nadat Maurice was overleden in 1999, ging ze een paar keer op reis met haar dochter. In 2008 kwam ze in De Panne wonen, waar ook dochter Jeanine woont. Sinds 2016 verblijft Elisabeth in het WZC. Op haar 100ste hoort en ziet ze niet meer zo goed, maar van een stukje peperkoek en biscuittaart met fruit fleurt ze helemaal op.

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.