Woonzorgcentra vinden elkaar in duurzame projecten

© (Foto JCR)
Peter Soete

De acht Roeselaarse woonzorgcentra hebben na de twee coronagolven de handen in elkaar geslagen om hun ervaringen om te zetten in duurzame projecten. Via een gestructureerd overlegplatform worden oplossingen en initiatieven gedeeld met elkaar, met de stad en met AZ Delta.

“We hebben, ondanks de omstandigheden, goed voor onze mensen kunnen zorgen in coronatijden. Door de inzet van de medewerkers, de creativiteit van de centra en goede samenwerking zijn er heel wat ideeën ontstaan om de leefkwaliteit van onze oudere burgers nog beter te maken. Die positieve aspecten willen we na de coronacrisis niet verloren laten gaan”, klinkt het bij de acht Roeselaarse woonzorgcentra.

“Dat klopt volledig”, beaamt Cindy Dekein, directeur van woonzorgcentrum De Hovenier. De Hovenier telt 106 bewoners en heeft in de voorbije coronaperiode zes Covid-19-gerelateerde overlijdens geteld. “Dat was een verschrikkelijke tijd, maar we willen echt focussen op de positieve zaken die iedereen afzonderlijk heeft meegemaakt.”

“Het overlegplatform bestaat uit wzc Westerlinde, wzc Vincenthove, PVT Valckeburg, wzc Ter Berken, wzc De Waterdam, wzc De Zilverberg, wzc Sint Henricus en wzc De Hovenier.”

De hulp van AZ Delta was voor ons een echte opsteker

“Er bestond al één of twee keer per jaar een overleg tussen de woonzorgcentra, maar nu heeft de stad het initiatief genomen en ons uitgenodigd om te reflecteren over de coronapandemie. Er werd een platform geschapen waarin er dan gedifferentieerd werd. Iedereen was het erover eens dat dergelijke crisis meteen toont wat je aan elkaar hebt. Vooral de rol van AZ Delta en de stad mogen hierbij toch bijzonder benadrukt worden. Voor iedereen van ons was deze epidemie een nieuw gegeven en de hulp en coördinatie van de professionals van AZ Delta waren een echte opsteker.”

Humor is belangrijk

“In dat overlegplatform hebben we vooral geluisterd naar elkaar en geprobeerd om antwoorden te geven op concrete vragen. Hoe moeten we bijvoorbeeld de richtlijnen van de overheid interpreteren en implementeren of kunnen we niet overschakelen naar een volledige digitalisering van de doktersbriefjes.”

“Ook vertelden we alle positieve verhalen die we hebben meegemaakt en daarbij kwam onmiddellijk naar boven dat humor zeer belangrijk bleef, ja, ook in deze zware periode. Wat ons ook zal bijblijven, is de solidariteit die wij en onze bewoners mochten ervaren van buiten.”

“Zo kwam onze postbode iedere week in De Hovenier met een handgeschreven briefje voor ons en kregen we iedere week een doosje pralines.”

“En op een bepaald ogenblik kregen onze medewerkers plantjes aangeboden van de stad. Zonder de vele kaartjes en brieven van familieleden niet te vergeten. Dat waren allemaal zeer belangrijke acties die het voor de woonzorgcentra draaglijker maakten. We hoorden deze verhalen bij alle collega‘s.” Via het overlegplatform kunnen de woonzorgcentra in de toekomst tips vlot met elkaar uitwisselen en nog sneller met elkaar communiceren tijdens urgenties. “Oltegoare staan we sterker”, klinkt het en dat is geheel in lijn met de filosofie van Roeselare. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier