Woonzorgcentra in de Westhoek hopen op een snelle omkeer

Wintershove is een van de woonzorgcentra in onze regio die getroffen werd door het coronavirus. © TOGH
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Twee bewoners van WZC Wintershove in Vlamertinge en vier mensen van Sint-Jozef in Ieper zijn bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. De woonzorgcentra in Heuvelland en Langemark-Poelkapelle blijven (voorlopig) gevrijwaard van Covid-19. “Ondertussen slaat de eenzaamheid toe.”

Woensdag stierf in het ziekenhuis nog een bewoner van WZC Wintershove. Eerder liet al een andere bewoner het leven, waarvan wordt vermoed dat de infectie als bepalende factor sterk zal hebben meegespeeld. Wintershove werd door de overheid uitgekozen om te testen, zowel bewoners als personeel. Gisteren waren nog niet alle resultaten daarvan bekend. “Tot op heden testten vijf bewoners en drie medewerkers positief”, zegt directeur Bart Man. “Bij die mensen bestond geen vermoeden. Dit toont aan dat het virus overal kan opduiken en we nog een lange weg te gaan hebben. Ondertussen zijn we een maand ver en de eenzaamheid slaat toe. Ondanks alle telefoontjes en skypesessies, de vele raambezoeken van zangers en familieleden, de versnaperingen, kaartjes en geschenkjes, zijn we ver weg van het ooit zo bruisende zorgeloze leven binnen ons woonzorgcentrum. We merken veel emoties bij medewerkers die in de voorbije week afscheid moesten nemen van een aantal bewoners, maar niet op de wijze waarop ze dit hadden willen doen. We hopen op een snelle omkeer.”

Een woonzorgcentrum dat niet werd uitgekozen om te testen, is Sint-Jozef in Ieper. Daar zijn inmiddels vier bewoners gestorven aan de gevolgen van het virus. “Hoewel wij niet onmiddellijk testkits hebben gekregen, laten we bij de minste twijfel bewoners testen”, laat de directie weten. “We zijn daar vlug mee begonnen zodat we snel maatregelen konden nemen, zoals het oprichten van een quarantaine-afdeling.” In het centrum werd het virus bij 27 mensen vastgesteld. “Twee bewoners verblijven in het ziekenhuis en 21 bewoners op de quarantaine-afdeling van het woonzorgcentrum. Bij drie bewoners in de assistentiewoningen werd het coronavirus vastgesteld. Twee daarvan verblijven in het ziekenhuis. De andere bewoner verblijft op onze quarantaine-afdeling. Het personeel volgt de officiële beschermingsmaatregelen.”

“Realistisch zijn”

In Heuvelland bevinden er zich 67 oudjes in woonzorgcentrum Sint-Medard in Wijtschate. “Er werden enkele bewoners die symptomen vertoonden, getest maar niemand tekende positief”, weet schepen Wieland De Meyer. “We hopen het zo te houden.”

Net als in Wijtschate werden er geen besmettingen vastgesteld in het Woonzorgcentrum Langemark-Poelkapelle. “We hebben sinds het begin de richtlijnen van de overheid goed opgevolgd”, zegt directeur Matthias Vanderhauwaert. “Maar het is natuurlijk een beetje een kwestie van geluk. We moeten realistisch zijn. De kans dat het virus ook bij ons binnendringt, is reëel.” De directeur zegt echter goed voorbereid te zijn. “We maakten een ruimte klaar waar we coronapatiënten kunnen opvangen. Er is een strikte scheiding voorzien tussen die afdeling en de rest van het woonzorgcentrum.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier