WoonWel lanceert ‘community land trust’ als sociaal eigendomsrecht

De koper koopt de woning, maar niet de grond.© Peter Maenhoudt
De koper koopt de woning, maar niet de grond.© Peter Maenhoudt
Redactie KW

Sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel lanceert een nieuw woonproject langs de Zilverlaan in Oostende. Binnen het project zullen elf woningen volgens een nieuw eigendomssysteem – het zogenaamde community land trust – kunnen verworven worden. “Ons project WoonWelZeker is op die manier uniek in Vlaanderen”, zegt voorzitter Romina Vanhooren.

Op een weide langs de Zilverlaan, die de wijken Konterdam en Stene met elkaar verbindt, staan drie projecten op stapel. Het eerste is in privéhanden, een tweede wordt door Duinhelm neergepoot en daar tussenin ontwikkelt WoonWel 57 sociale koopwoningen. Elf daarvan worden volgens een nieuwe sociale eigendomsverwerving aan de man gebracht.

Financiering

“Bij de verkoop van sociale woningen stellen we in groeiende mate vast dat kandidaten noodgedwongen afhaken, omdat zij de financiering – zelfs met een bijzondere sociale lening – niet rond krijgen”, schetst Romina Vanhooren, voorzitter van WoonWel.

“Daardoor komt nu al de verkoopbaarheid van een aantal projecten in de verdrukking, zelfs al zijn er lange en gevulde wachtlijsten. We gingen dan ook op zoek naar alternatieven en herdefiniëren het begrip sociale eigendomsverwerving en de doelgroep. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen zetten we als eerste in Vlaanderen een zogenaamde community land trust op met als titel WoonWelZeker.”

Gemeenschapsvorming

Het principe komt vooral uit Groot-Brittannië en Noord-Amerika overgewaaid, waarbij een trust wordt opgericht die eigenaar en beheerder van de gronden wordt. Op die gronden worden woningen gebouwd die verkocht worden mits het vestigen van recht van opstal.

“De koper koopt de woning, maar niet de grond. Daardoor wordt de aankoopprijs gedrukt, anderzijds kan het goed enkel opnieuw aan WoonWel verkocht worden. Zo blijft de woning in het sociale circuit”, duidt Vanhooren, die benadrukt dat kandidaten nauw betrokken worden bij het ontwerp van de gemeenschappelijke tuin en dito ruimtes. “Zo beogen we een stuk gemeenschapsvorming.”

De bouw zou in 2022 starten, de werken zullen zo’n twee jaar duren. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier