Woonproject ’t Schaerdeke in schijnwerpers tijdens ‘Festival van de Architectuur’

Met de zinken mansardedaken, de genereuze portieken en de kunstintegratie koos de bouwheer voor een opvallend ontwerp. © Dieter Van Caneghem
Redactie KW

Naar aanleiding van het Festival van de Architectuur op zondag 17 oktober wordt van 10 tot 17 uur een van de sociale woningen van het nieuwbouwproject aan ’t Schaerdeke in Lo opengesteld voor het publiek. Voor de bouw van de acht sociale koopwoningen en evenveel sociale huurwoningen organiseerde het stadsbestuur van Lo-Reninge en Woonmaatschappij IJzer & Zee met de gebiedswerking van de provincie een architectuurwedstrijd.

Architectenbureau Bart Dehaene uit Gent kwam als winnaar uit de bus. Met de zinken mansardedaken, de genereuze portieken, de okergele gevelstenen, de witgeschilderde houten ramen, de donkergroene deuren en de kunstintegratie koos de bouwheer voor een opvallend ontwerp.

Ontwerpfase

Al tijdens de ontwerpfase ontstond het idee om in de achteruit geschoven portalen van de woningen een kunstwerk te integreren. De architect sprak hiervoor kunstenaar Dirk Zoete uit het nabijgelegen Alveringem aan, die van meet af aan bij het project betrokken werd. De boogportalen aan de woningen verwijzen naar de kolommen van het oude stadhuis. Dirk Zoete voegde er ruwe, grijze betonnen schijven aan toe. Zo zijn er openingen in een schijf gemaakt om bloempotjes in te steken en er is een waterschaal voorzien als drinkbak voor vogels en insecten. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier