Woonhuis Pergola zo goed als af

Directeur Kristof Claeys voor De Pergola en de gerenoveerde witte villa met dagcentrum 't Landhuis. (foto ED © EDB
Redactie KW

Na wat vertraging door corona, kan woonzorgcentrum De Korenbloem haar nieuwe woonhuis ‘De Pergola’ en de nieuwe dagcentra openen.

De Pergola is het nieuwe gebouw op de campus van De Korenbloem. “We kiezen er opnieuw voor klein genormaliseerd wonen, met woningen van acht tot tien mensen”, vertelt directeur Kristof Claeys. “Door zo te werken hebben we natuurlijk veel personeel nodig maar het combineren van huiselijkheid en kleinschaligheid in onze aangepaste structuur zorgt er natuurlijk wel voor dat we een positief verhaal kunnen brengen, zowel voor onze bewoners als voor onze medewerkers.” Om voldoende personeel te vinden is er een virtuele jobdag op 17 september met een informatiemoment om 9.30 uur. “De vorige online jobbeurs werd door 60 mensen meegevolgd en daaruit konden we al mensen aanwerven.”

De opening van De Pergola zorgt voor een uitbreiding van 46 plaatsen waaronder 32 residentiële plaatsen, vier mantelzorgflats waar koppels kunnen samenwonen met de ondersteuning van het woonzorgcentrum en zes plaatsen in kortverblijf.

Thuiszorg

“We willen de thuiszorg ondersteunen door een beter uitgebouwde koppeling tussen residentiële zorg met kortverblijf en een dagverzorgingscentrum. We kiezen ook om hiervoor hetzelfde personeel in te zetten, zodat de stap naar het woonzorgcentrum kleiner wordt als ze het personeel al kennen. We kiezen er ook voor om de mantelzorg te ondersteunen zodat de thuiszorg zo langer mogelijk is.”

“We zouden normaal in mei openen, maar doordat de bouw stil lag tijdens de coronalockdown mikken we nu op 5 oktober.” Op 10 september organiseert de Korenbloem een infodag voor de sociale diensten en op de 16de een dag voor potentiële gebruikers.

Ook de drie dagcentra voor hun specifieke doelgroep openen op hun nieuwe locatie. “De twee bestaande dagcentra die uit de witte villa en de Stasegemsestraat kwamen, werden tijdelijk overgebracht naar de nieuwbouw van Het Portiek. In oktober zullen de dagcentra van De Pergola en ‘t Landhuis ook geopend worden. Dagcentrum ‘t Landhuis is in de witte villa op het domein gevestigd. Deze villa naast De Pergola is volledig gerenoveerd. Dagcentrum ‘Het Portiek’ komt door die verhuizing weer vrij en de jongere mensen met dementie die voorlopig hun dagcentrum in de Sint-Sebastiaanslaan hadden, kunnen nu naar hun definitieve plaats verhuizen.

Tuin

De tuin is het laatste project van het huidig bouwproject van De Korenbloem. “Deze schitterende prachtige tuin is door weinig Kortrijkzanen gekend. Er ligt zelfs een stuk Groeningekouter, erfgoed dus, in.” Verder is men bij De Korenbloem ook nog bezig met het uitwerken en verbeteren van de visie van kleinschaligheid en huiselijkheid. “Ook de inbreng van het personeel in zelfredzame teams is belangrijk!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier