Woonateliers in Brugge wijzen de weg aan nieuwkomers in de wereld van huurovereenkomsten

© PM
Redactie KW

In het nachtopvang-huis in de Havenstraat worden woonateliers georganiseerd, dat zijn infosessies voor wie nieuw is in de wereld van huren en wonen. Op termijn wordt gedacht aan het inschakelen van wooncoaches die individuele kandidaat-huurders begeleiden.

“Een woonst vinden en huren, voor velen lijkt het de normaalste zaak, maar voor heel wat mensen is dat veel minder voor de hand liggend”, luidt het bij de initiatiefnemers. “Wie een tijdje dakloos was, in een doorgangswoning of een lokaal opvanginitiatief verblijft, vindt vaak niet zomaar een eigen onderkomen.” Daarom organiseert het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, voorheen OCMW, infosessies voor deze kwetsbare groep om hun kansen op de huurmarkt te vergroten.

Per sessie kunnen tot twaalf mensen deelnemen. “Zij krijgen alle informatie, niet enkel omtrent het zoeken naar een woonst maar ook omtrent het onderhouden van een woning, budgetbeheer, zinvol omgaan met energie …”, vertelt Thibault Jonckheere, diensthoofd van de nachtopvang ‘t Sas, waar de woonatelier-sessies doorgaan.

“Het belang van dit project mag niet onderschat worden”, benadrukt schepen Pablo Annys, “De stedelijke overheid overweegt dan ook op termijn het uitbouwen van een team van vrijwilligers die elk afzonderlijk een huizenzoeker individueel kunnen begeleiden.”

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier