Woon- en Zorgbedrijf communiceert nu toch over het coronavirus: “Juiste info geven”

Lien Deblaere, voorzitter Woon- en Zorgbedrijf Wervik: "De info is voor iedereen beschikbaar." © LVW
Redactie KW

De OCMW-vereniging Woon- en Zorgbedrijf communiceert voortaan op haar website en Facebookpagina over de coronasituatie in de woon- en zorgcentra Het Pardoen en Ter Beke (Geluwe). In beide rusthuizen blijken er zes personeelsleden positief.

Alle bewoners en personeelsleden in Het Pardoen werden vanaf maandag opnieuw getest. Uit de test van vorig weekend blijkt dat twee personeelsleden positief getest hebben. Vandaar dat werd beslist om een collectieve testing uit te voeren. Ook het keuken- en onderhoudspersoneel is in deze testing meegenomen, niet alleen het zorgpersoneel.

Tot de resultaten van deze testing binnen waren, was er deze week enkele dagen geen bezoek toegelaten. “Eens de situatie in kaart is gebracht, en het duidelijk is waar we staan en wat er moet gebeuren, zullen we de bezoekregeling hierop afstemmen”, zo stond het woensdagnamiddag op de website te lezen. “Een volledige lockdown wordt het zeker niet meer. Indien de cijfers meevallen, zullen we de gewone bezoekregeling met drie vaste geregistreerde bezoekers hervatten. Indien de resultaten tegenvallen, kan het dat deze regeling verscherpt wordt naar bijvoorbeeld maximaal één bezoeker per resident. Mocht blijken dat er onder de bewoners meerdere besmettingen zijn, dan staat men klaar om direct een cohorte-afdeling in te richten in de cafetaria. Alles is daar reeds voor voorzien.”

Ter Beke

Ter Beke bleef maandenlang gespaard van het coronavirus, tot een week geleden. Vier personeelsleden zijn besmet. Ze waren vooral op de eerste verdieping actief en daarom zijn die bewoners in quarantaine geplaatst. Tijdelijk wordt hier geen bezoek toegestaan. Dinsdag werden alle personeelsleden en bewoners getest. Ter Beke is gesloten tot de resultaten bekend zijn. De nieuwe bezoekregeling zal ook hier afgestemd worden op de resultaten van de testing. Bezoek zal weer mogelijk zijn, maar mogelijk in mindere mate indien uit de testen mocht blijken dat men met een uitbraak te kampen hebben. Ook in Ter Beke is men klaar om in de cafetaria een cohortafdeling op te starten, mocht dit nodig blijken.

We willen dat steeds de juiste informatie circuleert, daarom staat het nu online

Maanden geleden wenste de voorzitter van het Woon- en Zorgbedrijf in de pers niet te communiceren over corona in de twee rusthuizen. “De situatie is nu helemaal anders dan in de eerste golf”, aldus Lien Deblaere. “Bij de eerste golf zaten we in lockdown, nu blijft er altijd zoveel mogelijk een bezoekregeling. Dit zorgt ervoor dat we, telkens de bezoekregeling wijzigt, heel wat mensen moeten inlichten.”

Voor iedereen

“Bij elke wijziging aan de bezoekregeling moeten we met alle families communiceren en ook motiveren waarom de bezoekregeling wijzigt. Dus is er ook meer kans dat mensen hierover praten en onze communicatie vervormd wordt en onwaarheden de ronde beginnen doen. We hebben er daarom voor gekozen om ervoor te zorgen dat steeds de juiste informatie circuleert. Wie de juiste informatie wenst te weten, weet waar die te vinden is op onze website en Facebookpagina. Zo hoeven mensen ook het personeel niet lastig te vallen met vragen over de toestand in Het Pardoen of Ter Beke. De informatie is voor iedereen beschikbaar. Steeds worden eerst de betrokkenen geïnformeerd en dan komt het op de website. Zo kregen de families van Het Pardoen de informatie over de testing en wijziging van de bezoekregeling een dag vroeger dan de publicatie op de Facebookpagina en website geplaatst. Nu zijn we ook veel beter voorbereid, is er minder stress rond eventuele tekorten van de beschermingsmaterialen. Er is een strategische stock aangelegd.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier