Wonnebronne blijft hoopvol na zwaar coronajaar

Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De coronacrisis bezorgt ook toneelvereniging Wonnebronne heel wat kopzorgen. De meer dan 40 jaar oude club kon vorig jaar ondanks vele voorbereidingen geen voorjaarsproductie én geen najaarsproductie aan het publiek laten zien. Ook het toneelstuk dat voor dit voorjaar werd voorbereid moest geannuleerd worden.

Dat de voorjaarsproductie werd geschrapt, betekende een eerste klap voor de Beernemse amateurtoneelvereniging. “Na een extra bestuursvergadering hebben we beslist om de voorstellingen die begin april 2020 gepland stonden, te annuleren”, steekt penningmeester Peter Vandecaveye van wal. “De repetities werden stopgezet en alle aangekochte kaartjes werden terugbetaald. De regisseur werd betaald, zonder dat er inkomsten van opvoeringen of barverkoop tegenover stonden …”

Gemis steeds groter

Waar de opvoering in het voorjaar in het teken van de jeugd staat, komen de volwassen toneelliefhebbers in het najaar aan bod. “Maar ook in het najaar van 2020 moesten we noodgedwongen het toneelstuk annuleren. We hoopten lang op versoepelingen zodat we een alternatief konden organiseren, maar de maatregelen lieten geen voorbereidingen op een toneelstuk toe ”, gaat voorzitter Catherine Vermote verder.

Per toneelstuk spelen zo’n tien tot twaalf acteurs mee. Daarnaast werkt een team van bijna 40 vrijwilligers mee om de opvoering in goede banen te leiden. “Geen repetities, samenkomsten en opvoeringen heeft voor veel van onze leden een grote impact. Bij de jeugd waren we vorig jaar al ver gevorderd in de voorbereidingen op het toneelstuk. De teleurstelling was dan ook groot. Het gemis naar spelen op de planken klinkt bij onze leden steeds luider. Bovendien moet de jeugd één hobby kiezen. Weinigen zullen onze werking verkiezen boven andere verenigingen. Repeteren voor een stuk dat we niet kunnen opvoeren, heeft immers weinig zin. Een sportclub waar ze meerdere keren per week heen kunnen, geniet dan logischerwijs hun voorkeur. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven”, vertelt Vandecaveye.

Wonne-Talk

Toch kijkt het bestuur van de toneelvereniging hoopvol naar de toekomst. Eind augustus willen de toneelliefhebbers trachten de voorbereidingen voor een nieuw toneelstuk te starten. “Bovendien is onze algemene vergadering blijven online samenkomen. We introduceerden ook een nieuwsbrief om toch met onze leden te communiceren. Daarnaast startten we ook met ‘Wonne-Talk’, waarbij we maandelijks online samenkomen met alle leden. Tenslotte richtten we ook nog ‘Wonne-Walk’ op. Daarbij nemen we het initiatief om onze leden de kans te geven om met een van de bestuursleden te gaan wandelen. Door de nieuwe maatregelen kan dat ook met een grotere groep en we merken dat onze leden daar zeker gebruik van gaan maken”, reageert Vermote.

Ook financieel was de impact groot. Om dat probleem te verhelpen wil de vereniging in de toekomst extra inkomsten genereren door nog creatiever aan de slag te gaan. “We plannen sowieso een toneelstuk zodra de maatregelen dat toelaten. Dat zal ook zeker en vast een komisch stuk zijn, want na al deze miserie hunkeren we allemaal naar een goede portie humor ”, lacht de penningmeester. (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.