Woningen voor senioren in Alveringem krijgen stilaan vorm

De drie blokken met telkens vier assistentiewoningen worden vanaf de Hoogstraat meer en meer herkenbaar. © Foto AB
Redactie KW

De nieuwe woningen voor nog valide senioren rond ‘t Hoge zijn al flink de hoogte in gegaan. Op 20 mei 2019 zouden de bouwwerken afgerond moeten zijn, maar van een dergelijk groot bouwproject mag het niet verbazen dat in geval van slecht weer dit vier à acht weken uitloopt. Hoedanook, tegen volgende winter moeten ze instapklaar zijn.

Naast woon- en zorgcentrum ‘t Hoge, aan de kant van de Hoogstraat, bouwt het Alveringemse OCMW om te beginnen 12 assistentiewoningen in de vorm van drie grote blokken. Senioren die nog te goed zijn om toegelaten te worden tot het rusthuis, maar al wat zorgen nodig hebben of het niet meer zien zitten om thuis te wonen, vormen de doelgroep van dit soort woningen. Doorheen de drie blokken zal een lange gemeenschappelijke gang lopen. Elk blok telt vier volwaardige appartementen: twee beneden en twee boven.

De appartementen boven zullen ofwel met de trap, ofwel met de lift te bereiken zijn. De acht appartementen zullen voldoende groot zijn en dus geschikt voor 1 of twee personen. Ze zien er alle acht hetzelfde uit: inkom, 16 vierkante meter leefruimte met aansluitend een open keuken, 1 grote slaapkamer, 1 kleine slaapkamer, badkamer en berging. Elk appartement heeft een eigen terras van 4 vierkante meter.

De appartementen zullen door het OCMW in eigen beheer verhuurd worden, om de prijs betaalbaar te houden, zo vernamen wij eerder. Ze zullen zonder meubels aangeboden worden. Vast meubilair als badkamer en keuken zullen er uiteraard staan, maar bewoners zullen dus wel hun eigen meubeltjes van thuis zoals tafels, stoelen en slaapkamer kunnen meenemen.

Groepswoning

De assistentiewoningen zijn door een sas verbonden met de groepswoning die de firma Mevaco ook in opdracht van het Alveringemse OCMW bouwt. Dit is een woonvorm waarbij – in dit geval – tot acht senioren grotendeels samen moeten leven. Sanitair en slaapkamer zijn uiteraard privaat, maar keuken en leefruimte zijn gemeenschappelijk.

Het is wellicht geen evidente woonvorm omdat het toch goed moet klikken en blijven klikken tussen al wie er woont. Afwachten dus of mensen hiervoor echte interesse zullen tonen. Ook de groepswoning is met het woon- en zorgcentrum verbonden, hier door middel van een tuinkamer. De naam zegt het zelf: verwacht mag worden dat dit een glazen gang met wat groen is.”

Windstoten

De bouw van al deze woningen is een project van 4,4 miljoen euro. Nadat de vorige aannemer failliet ging, kon de nieuwe huidige aannemer Mevaco uit Aalter op 9 april 2018 starten. Tussen de bouwheer en de bouwfirma werden 250 werkdagen afgesproken, wat de einddatum van 20 mei 2019 opleverde. Dat mag als heel nipt worden aanzien, zeker voor een dergelijk groot bouwproject. Vooral het weer kan een vertragende factor zijn. Bij hevige vorst is het niet mogelijk om buiten te werken, bij hevige windstoten en regen is het ronduit onveilig voor de arbeiders en is werken zelfs bij wet verboden. Maar zonder grote tegenslagen staat dus vast dat in het najaar van 2019 al deze woningen klaar zijn om er senioren te laten intrekken. Wie interesse heeft voor 1 van de woonvormen, kan voor info en inschrijving nog altijd terecht bij de maatschappelijk assistent van ‘t Hoge Veerle Barbier: veerle.barbier@ocmwalveringem.be.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier