Woningen in Zwevegem scheuren door… droog voorjaar

Redactie KW

Het droge voorjaar was niet alleen nefast voor land- en tuinbouw, ook voor enkele bewoners van de Wilgenlaan in Zwevegem, heeft ze nare gevolgen. Omdat de huizen er op kleigrond gebouwd zijn en het waterpeil serieus gezakt is, vertonen ze scheuren.

Kristof Vanslembrouck en zijn buurman Albert Flipts merkten een aantal scheuren in hun woning op. “We zijn volop onze woning aan het renoveren en hadden de muren binnenin net opnieuw bepleisterd toen we merkten dat er scheuren kwamen in de buitenmuren met barsten in het pleisterwerk tot gevolg.”, vertelt Kristof.

Bij buurman Albert is het zo mogelijk nog erger. “Aanvankelijk bleef de schade beperkt tot enkele kleine scheurtjes. We hebben deze laten herstellen en toen bleef de situatie een tijdje stabiel. Met de recente droogteperiode is de ellende opnieuw begonnen, maar nu is het veel erger.”, aldus Albert Flipts. “De barsten bedragen nu enkele centimeters en ook de vloer in ons huis zakt weg. Daarnaast beginnen de ramen ook te spannen.”

Daardoor zakken ook de fundamenten van onze woningen

Men ging op zoek naar een mogelijke oorzaak en kwam bij de kleigrond terecht. “Onze woningen zijn hier zowat 50 jaar terug gebouwd. Nooit hebben we problemen gehad. Enkele jaren terug is de miserie echter begonnen. Zo is er een overbuur die enige tijd terug ook dergelijk probleem had en bijkomende zware funderingen diende te plaatsen.”, vertelt Albert waarop Kristof zegt dat even verderop de situatie zo erg was, dat men besloot de woning af te breken en volledig te herbouwen.

Volgens experts zou de oorzaak van het probleem te zoeken zijn bij de ondergrond waarop de woningen gebouwd zijn. “Het zou gaan om een soort kleigrond die dus van nature vrij vochtig is. Door de droogte is het grondwater danig gezakt dat ook de structuur van de klei zou veranderd zijn. Daardoor zakt hij meer in elkaar en zakken ook de fundamenten van onze woningen weg.”, vertelt Kristof die er een in Nederland gelijkaardig voorval bijhaalt.

Ook denken ze dat de aanwezigheid van de wilgen in de straat er geen goed aan doen. “Naar we ons laten vertellen hebben, heeft zo’n boom per dag 500 liter water nodig. Langs de Wilgenlaan staan hier een flink aantal van die bomen, wat volgens ons ook niet goed is voor het peil van het grondwater.”

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier