Woningen en flats nabij de Colruyt

Een delegatie van het bouwbedrijf en het stadsbestuur bij de installatie om het bemalingswater op te vangen. (foto's JS)
Johan Sabbe

De bouwtoestemming heeft jaren op zich laten wachten, maar nu is het zover. Op de hoek van de Kortemarkstraat met de Gitsstraat realiseert het Torhoutse bouwbedrijf Pieter Blomme het omvangrijke project Residentie Gitspark.

Het gaat om 19 appartementen in vier bouwlagen, vijf woningen, 37 ondergrondse garages en een uitbreiding van de bekende winkel Spectra Bourgeois pal tegenover het grootwarenhuis Colruyt. Het is een van de eerste grote bouwprojecten waarvan het stadsbestuur de verplichting oplegt om het bemalingswater op te vangen en het door landbouwers of andere inwoners te laten gebruiken. Bronbemalingen zijn een essentieel onderdeel van veel bouwwerven. Hierbij wordt het grondwater weggepompt, zodat het graven van de bouwput mogelijk wordt.

Tuin en wandelpaadjes

“De werkzaamheden zijn intussen volop aan de gang”, verduidelijkt pionier Jef Blomme namens het bouwbedrijf van zijn zoon Pieter. “De woningen zouden klaar moeten zijn tegen de zomervakantie van 2021 en de appartementen en garages een jaar later: medio 2022. Op de gelijkvloerse verdieping van het flatgebouw zijn vier appartementen voorzien, plus de uitbreiding van Spectra Bourgeois. De eerste en de tweede verdieping bestaan uit elk zes appartementen en de derde of dakverdieping uit drie. Alle hebben ruime terrassen en minstens twee slaapkamers. We leggen een grote gemeenschappelijke tuin aan met wandelpaadjes en zitbanken. Niet alleen de garages zijn ondergronds voorzien, ook de ruime fietsenstalplaats zal zich in de kelder bevinden.”

“De vijf woningen worden ingeplant langs de Hertog van Arenbergstraat. Ze hebben elk vier slaapkamers en bevinden zich op wandelafstand van de stadskern.”

Grondwater opvangen

En dan is er het verhaal van het recupereren van het bemalingswater. “In tijden van aanhoudende droogte en de vele oproepen aan inwoners om spaarzaam met water om te springen, vonden we het met het stadsbestuur niet langer aanvaardbaar dat aannemers het opgepompte grondwater in de riool lozen”, aldus schepen voor Omgevingsvergunningen Rita Dewulf. “Daarom verplichten we bij bouwaanvragen voortaan om het water van de bronbemaling ter beschikking te stellen van de gemeenschap. Uiteraard niet als drinkwater, want dat is het helemaal niet, maar om de akkers te besproeien of, kleinschaliger, om bloemen water te geven.”

Woningen en flats nabij de Colruyt

De aannemer wordt daarbij gevraagd om het opgepompte water op te vangen in een reservoir van minimum 1.000 liter. “Inwoners van Torhout, landbouwers en de stedelijke groendienst kunnen gratis gebruik maken van dergelijke waterreservoirs”, pikt schepen van Leefmilieu en Natuur Elsie Desmet in. “Elk aftappunt wordt duidelijk aangeduid met een affiche. Het bemalingswater is zoals gezegd niet geschikt voor consumptie en het aftappen gebeurt op eigen risico. Het blijft oppassen als je je in de buurt van een bouwwerf begeeft.”

Eerder werd ook al bij een bouwproject op de wijk Don Bosco het bemalingswater opgevangen en nuttig gebruikt, in dat geval specifiek voor de landbouwers. Bij de aanleg van het bufferbekken in de Noordlaan gebeurt dat eveneens met een tappunt voor de boeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier