Woningbouwproject in Otegem geïnspireerd door begijnhof in Kortrijk

Een simulatie van hoe het project er zal uitzien. © GF
Redactie KW

Een nieuw bouwproject in Otegem haalt zijn inspiratie bij het begijnhof in Kortrijk. Zowel de woningen als de omgeving doen er meteen aan denken.

Onder de kerktoren van Otegem bouwt projectontwikkelaar Entirus Realty uit Zwevegem een authentiek begijnhof. Tussen de Scheldestraat en de Ingooigemstraat is men gestart met de constructie van acht woningen langs een centrale binnentuin. Door deze tuin loopt een wandelpad dat dient als toegangsweg tot de woningen én als verbinding tussen de twee straten.

Het project kreeg de Latijnse naam ‘Arbor’. “Arbor betekent ‘boom’, verwijzend naar het vele groen dat in de binnentuin zal te vinden zijn”, licht Jeff Vanhessche van Entirus Realty toe. “Tevens werd gekozen voor deze originele naam als referentie naar de periode waarin begijnhoven werden gebouwd, alsook naar de voertaal tijdens de kerkdiensten. Door de ligging in de schaduw van de Sint-Amanduskerk en de inspiratie uit het begijnhof van Kortrijk, wordt een concept gecreëerd waar samenleven opnieuw een andere dimensie krijgt.”

Er wordt daarbij ook gelet op details. Zo zijn er traditioneel gemetste muren, gekaleide afwerking, zwart-metalen beugels en steunijzers, afgeronde ramen… Het karakteristieke ontwerp wordt versterkt door muurankers, vensterbanken in terracotta en metalen ramen.

Kruidentuin

Ook bij de aanleg van de tuin legt men een duidelijkelink naar het begijnhof. “De binnentuin zal aangelegd worden met onder meer een geneeskrachtige kruidentuin. Net zoals de begijntjes hun eigen voorzieningen verzorgden, geven we met de kruidentuin een knipoog naar de oorsprong van co-housing”, aldus Jeff Vanhessche.

Er zijn woningen met drie of vier slaapkamers. De aankoopprijs is minimaal 255.000 euro. Entirus Realty is de projectontwikkelingsdivisie van Entirus Group. Zij specialiseert zich in ’boutique’ bouwprojecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier