Woensdag nieuwe klimaatmars: “Meer steun verwacht van stadsbestuur”

Tatyana Decelle hekelt de houding van het stadsbestuur. © Davy Coghe
Redactie KW

De Brugse jeugd zal de komende weken verschillende keren op straat komen voor het klimaat. Initiatiefneemster Tatyana Decelle (17) van Youth For Climate Brugge viseert het stadsbestuur. “Wij zijn teleurgesteld in hun loze woorden. Een brief van de burgemeester stond vol onzin en Franky Demon stemde tegen de klimaatwet terwijl hij eerder op onze mars kwam spreken. We hadden meer steun verwacht”, foetert ze.

Tatyana Decelle (17) en haar collega-milieuactivisten gaan verbeten door met actie voeren, al zeker tot de verkiezingen van 26 mei. De eerste afspraak is komende woensdag 24 april om 13.30 uur op ‘t Zand. “Er is geen reden om nu te stoppen, integendeel. We zien alleen maar redenen om door te gaan. De politici blijven ons negeren en zijn tegendraads. Hoe meer ze dat doen, hoe meer energie we vinden om verder te doen”, zegt de leerlinge van de Frères, die niet te spreken is over het Brugse stadsbestuur. “We hebben tijdens de klimaatmars van 20 februari een brief overhandigd aan de burgemeester met onze eisen voor de stad. Ik heb vorige week een hele lang brief teruggekregen, vol bullshit. Dat de stad niet autoluw zal gemaakt worden, bijvoorbeeld. Gent, Oostende en Antwerpen zijn allemaal autoluwe steden en dat werkt er perfect. Waarom kan dat in Brugge dan niet? Het is belachelijk”, briest Tatyana, die ook schepen voor Leefmilieu Franky Demon (CD&V) op de korrel neemt.

“Op 15 maart sprak hij de menigte toe. Hij verwoordde mooi de steun van de stad. Maar anderhalve week later stemde hij in Brussel tegen de klimaatwet bij de herziening van grondwetsartikel 7bis (artikel dat een duurzaam klimaatbeleid met oog op de toekomst voorschrijft, red.). Dat vind ik echt niet kunnen. We hadden meer steun verwacht van ons stadsbestuur. We zijn teleurgesteld in hun loze woorden. Niemand moet akkoord gaan met onze klimaatmars en ideeën, maar dan moet je ook niet komen spreken. Of Franky Demon de volgende keer welkom is? Wij beslissen niet wie er komt spreken, maar mocht hij komen, zal ik hem in mijn speech wel vragen waarom hij tegen de klimaatwet heeft gestemd. Op Facebook wordt hij trouwens vaak getagd in berichten waarin we ons ongenoegen uiten. Hij zal wel weten dat we kwaad zijn. Het is aan hem om te beslissen wat hij ermee doet”, vindt Tatyana.

Geen schoolreis

Voor de milieubewuste tiener kwam de klik er enkele maanden geleden, toen ze de reportage over milieuactiviste Anuna De Wever zag op televisie. “Ik vond het fantastisch dat er jonge mensen waren die wilden strijden voor onze toekomst. Ik ben me zelf gaan verdiepen in de materie en ben mee gaan betogen in Brussel. Nadien dacht ik: ‘yes, deze boodschap wil ook verkondigen in mijn stad’. Er zijn ook veel zaken in mijn eigen levensstijl veranderd. Zo gebruik ik niets van PMD meer. We kopen thuis enkel nog glazen flessen. Koeken kopen we in grote pakken en niet allemaal apart verpakt. En onze klasreis met het vliegtuig heb ik aan me laten voorbijgaan. Dat hoort erbij. Je kunt niet de ene dag voor het klimaat strijden en de volgende dag op een vervuilend vliegtuig stappen.”

Nog drie acties

Wereldwijd krijgen de klimaatspijbelaars en milieuactivisten steun uit alle hoeken en lagen van de bevolking, maar er zijn ook tegenstanders die stilaan de buik vol hebben van de klimaatmarsen. Tatyana laat er haar slaap niet voor. “Een van de grootste verwijten die we krijgen is dat we het leven duurder willen maken door onze acties en maatregelen. Maar als we een gratis containerpark vragen, dan kan zoiets niet omdat de mensen te veel vuilnis zouden storten. Dat is echt zever. Wij blijven gewoon verder doen. Dit thema is te belangrijk”, zegt Tatyana, die in een maand tijd nog drie keer de Brugse straten zal trotseren voor het klimaat. “Er komen na komende woensdag nog twee acties. De eerste is op woensdag 8 mei. Die week hou ik in mijn school ook een klimaatweek en de actie zou ook gehoor krijgen in andere Brugse scholen. Op 24 mei is er opnieuw de Global Strike for Future, zoals die er ook was op 15 maart. Dan zullen we actievoeren in Brugge om nadien samen naar Brussel te trekken.”

Franky Demon.
Franky Demon.© Davy Coghe

Op 20 februari, een woensdag, bracht de betoging van Youth For Climate Brugge zo’n 1.600 mensen op de been. Op 15 maart, een vrijdag, waren dat er slechts 400. “Daarom houden we de komende twee acties telkens op woensdagmiddag. Dan moet er ook niemand de lessen missen. Of we op meer hopen dan de vorige keren? Het maakt me eigenlijk niet uit met hoeveel we zijn. Het belangrijkste is dat er mensen op straat komen voor onze planeet. Dat is al fantastisch op zich”, besluit ze.

Onrealistisch

“De klimaatwet is een onrealistische wet van Groen die wij inderdaad niet hebben gestemd in de Kamer”, reageert schepen van Leefmilieu Franky Demon (CD&V). “Groen heeft die wet vastgekoppeld aan de herziening van grondwetsartikel 7bis. Die herziening is wel degelijk goedgekeurd, maar de klimaatwet niet. Artikel 7bis is voor ons veel meer dan het milieu. Het gaat om duurzaamheid, dierenwelzijn, enzovoort. Wij tekenen wel degelijk voor duurzaamheid, maar niet voor een onrealistische klimaatwet van een andere partij. We laten ons ook niet zomaar de wet dicteren door Groen. Op hetzelfde moment heeft onze minister Koen Van den Heuvel (Vlaamse minister voor Milieu, Natuur en Landbouw, red.) trouwens 75 miljoen euro extra vrijgemaakt voor directe maatregelen en nog eens 18 miljoen voor lokale maatregelen voor het milieu. Dat wij niets zouden doen voor het klimaat, klopt dus helemaal niet. Wel integendeel. Maar we worden op een gegeven moment zo geframed vanuit groene bewegingen. Dat is niet correct.”

Franky Demon steunde zogezegd onze mars, maar anderhalve week later stemde hij tegen de klimaatwet

Franky Demon haalt de bedrijfswagens naar voor als voorbeeld van het niet realistisch zijn van de klimaatwet. “Groen wil de bedrijfswagens helemaal afschaffen. Wij willen bedrijfswagens niet afschaffen, maar tegen 2023 wel proper maken. Dat zijn haalbare zaken. We kunnen niet zomaar elke maatregel invoeren. We moeten het algemene belang van de hele samenleving blijven vooropstellen. Wij gaan geen zaken stemmen die mensen in financiële moeilijkheden kunnen brengen. Iedereen verplichten om met een dure elektrische wagen te rijden, dat kan niet.”

En of de schepen aanwezig zal zijn bij de volgende acties van de Brugse jeugd? “Ik weet het nog niet. Dat moeten we nog bekijken met het stadsbestuur. De Brugse jeugd die op straat komt voor het milieu heeft wel nog altijd onze steun en sympathie, maar er moeten realistische doelen worden gesteld. Dat hebben we de jongeren ook altijd gezegd.” (Thomas Rosseel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier