Woensdag eerste Kortrijkse prikjes: “De grote uitrol zal pas voor de tweede week van januari zijn”

In Puurs-Sint-Amands werden maandag de eerste Vlamingen met het Pfizer-BioNTech-vaccin ingeënt. (foto belga)© BELGA
In Puurs-Sint-Amands werden maandag de eerste Vlamingen met het Pfizer-BioNTech-vaccin ingeënt. (foto belga)© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vanaf woensdag 6 januari kunnen de woonzorgcentra in 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten starten met het vaccineren van hun bewoners. Welzijnsintercommunale W13 en AZ Groeninge bundelen de krachten om de 5.200 rusthuisbewoners zo snel mogelijk van een spuitje te voorzien. “In het ideale scenario hebben we eind januari iedereen de twee dosissen kunnen geven”, zegt Philippe De Coene, voorzitter van W13.

Maandag komen de eerste Pfizer-BioNTech-vaccins aan in de ultradiepvriezers van de ziekenhuisapotheek van het Kortrijkse AZ Groeninge. Ten laatste woensdag zullen woonzorgcentra verspreid over Zuid-West-Vlaanderen al over de nodige vaccins voor hun bewoners kunnen beschikken.

Normaal hadden dat er begin volgende week 10.725 dosissen moeten zijn, maar die bestelling werd dinsdagmiddag gehalveerd, zij het met de belofte om binnen de twee weken de rest te leveren. “De Europese Unie besliste om alle leveringen in de lidstaten op elkaar af te stemmen”, zegt Ann Eeckhout, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) daarover. “In overeenstemming met het aantal inwoners krijgt elke lidstaat elke week eenzelfde hoeveelheid vaccins.”

75 woonzorgcentra

Voor het AZ Groeninge betekent dit dus minder vaccins bij de eerste levering, maar het totaal aantal geleverde vaccins op twee weken blijft hetzelfde. “In onze diepvriezer die tot -75 graden Celcius haalt, kunnen de vaccins zeker zes maanden worden bewaard”, zegt hoofdapotheker Katy Verhelle. “Het is onze taak om al het nodige te ontdooien en te verdelen. Eens de vaccins zijn ontdooid, kunnen ze nog een vijf à zes dagen in de koelkast worden bewaard.”

De komende weken moet het AZ Groeninge in totaal een 75-tal woonzorgcentra in het zuiden van West-Vlaanderen van coronavaccins voorzien. In eerste instantie uiteraard voor de bewoners, later komen daar de personeelsleden bij. “Als alles goed blijft gaan, schat ik dat we in één week alle bewoners die eerste dosis kunnen aanbieden”, zegt Katy Verhelle.

Het transport van het AZ Groeninge naar de woonzorgcentra is in handen van het medisch logistiek bedrijf Medista. Naast de vaccins zelf krijgen de woonzorgcentra ook spuiten, naalden en een oplosmiddel. Het toedienen zelf gebeurt door huisartsen en de coördinerend en raadgevende artsen van de woonzorgcentra.

“Ik hoop dat we ook tijdens het weekend kunnen vaccineren” – Philippe De Coene, voorzitter W13

Die artsen zullen dus op woensdag 6 januari de eerste prikjes kunnen zetten. Een moment waar ook Philippe De Coene, schepen van Zorg in Kortrijk en voorzitter van W13 erg naar uitkijkt. “Ook al is die eerste week eerder een pilootweek, de woonzorgcentra in de streek zijn er klaar voor, dat voel je. Ik hoop dat we ook tijdens het weekend kunnen vaccineren, al zal dat afhangen van de beschikbaarheid van de artsen.”

“De grote uitrol is sowieso eerder voor de tweede en derde week”, gaat hij verder. “Als we snel kunnen schakelen, acht ik het mogelijk om tegen eind januari alle bewoners van de woonzorgcentra en de aanpalende assistentewoningen twee dosissen toe te dienen. Hopelijk volgt daarna ook de overgrote meerderheid van de personeelsleden én de bewoners van de losse assistentiewoningen. Het is onze bedoeling om dat in de loop van februari achter de rug te hebben. In totaal zouden we tegen dan toch een dikke 13.000 mensen moeten gevaccineerd hebben. Een forse stap in de goede richting.”

Herwonnen vrijheid?

Of ook alle bewoners zich zullen laten inenten, zal moeten blijken. Maar de hoop op een massale vaccinatie is heel groot. “Voor de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk kan ik over een vaccinatiebereidheid van 100 procent spreken. Ik durf vermoeden dat dat ook bij vele anderen in de regio het geval is”, aldus Philippe De Coene. Volgens de W13-voorzitter speelt niet alleen het gezondheidsaspect mee, maar kijken de woonzorgcentrabewoners vooral ook uit naar het stukje herwonnen vrijheid.