Woedende gouverneur dreigt in te grijpen bij risicomatchen van Club Brugge

Carl Decaluwé. (Foto Belga) © BELGA
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De voetbalrellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en R. Antwerp FC blijven nazinderen. Gouverneur Carl Decaluwé vindt het onethisch dat de overheid alle kosten voor de veiligheid moet dragen. Hij pleit dat de voetbalclubs zelf maar private beveiligingsfirma’s moeten inschakelen.

“De politie-inzet voor wedstrijden van Club Brugge kost de belastingbetaler jaarlijks 2 à 2,5 miljoen euro”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Club Brugge, een organisatie die winst maakt en miljoenen euro’s kan neerleggen voor een speler, draagt daar zelf maar 25.000 euro toe bij. Dat vind ik onethisch. Die zondagmiddag kost ons bakken belastinggeld, hé. Reken en tel: 400 à 450 manschappen, met zondag- en risicopremies. En dan ook nog eens al die schade aan het materiaal… Ik vind dat de club, als organisator van het evenement, zijn verantwoordelijkheid moet nemen. In het geval van zondag: Club Brugge had zelf private bewakingsagenten moeten betalen om de supporters te controleren, onder de regie van de politie. Dan konden veel politiemensen voor andere dingen ingezet worden. Als we tien extra agenten nodig hebben voor de kustbescherming in de zomermaanden of om de migratie onder controle te houden, moet je het op je blote knieën gaan vragen en blijkt er altijd te weinig volk. Maar 400 à 450 op een zondagmiddag is geen probleem…”

Artikel 128

“De overheid moet uiteraard zijn taak doen, maar de voetbalclubs kunnen ook wel hun steentje bijdragen, vind ik. Als gouverneur heb ik al een paar keer met het idee gespeeld om artikel 128 – iets te verbieden als men de openbare orde niet kan garanderen – in te roepen. Laat ons dat gewoon eens doen en kijken wat de grote voetbalbonzen dan zeggen. Ofwel gaat de match niet door, ofwel zal er geen volk zijn. Ja, ik wil het doen. De Brugse burgemeester Renaat Landuyt heeft een keer de moed gehad om het te doen (de Europese wedstrijd tegen Napels moest in een leeg stadion doorgaan naar aanleiding van de terreurdreiging, red.). Hij heeft er zich niet mee populair gemaakt, maar hij had gelijk. Maar wat er nu gebeurt: dat vind ik niet meer normaal.”

“Renaat Landuyt had gelijk toen hij Club Brugge in een leeg stadion liet spelen”

Voort pleit de West-Vlaamse gouverneur ervoor dat mensen met een stadionverbod zich tijdens de wedstrijden bij een politiekantoor moeten aanmelden. “Dan zijn ze zeker niet in het stadion. Elders kan het, waarom niet bij ons? En een stadionverbod moet overal gelden, niet enkel in het eigen land. Dan zullen buitenlandse hooligans met een stadionverbod geen amok kunnen maken in onze voetbalstadions.”

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier