WK-droom van DrumSpirit in duigen na vliegverbod: “Dit is een serieuze domper”

DrumSpirit zou normaal begin april naar de VS vertrekken, maar die trip gaat niet door. © Jan Stragier
Olaf Verhaeghe

Het vliegverbod vanuit Europa naar de Verenigde Staten dat president Trump vandaag heeft uitgevaardigd, heeft ook gevolgen voor percussie- en showband DrumSpirit uit Dadizele. Normaal gezien zouden zij begin april naar de VS vliegen om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap indoor percussie. “Het WK is afgelast”, zucht Giovanni Maes van DrumSpirit. “Een zware domper, zeker voor de jonge gasten die al maanden uitkijken naar hun eerste deelname.”

Vluchten vanuit Europa naar de Verenigde Staten zijn vanaf zaterdagochtend verboden. Een drastische maatregel van president Donald Trump om de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan. Het vliegverbod heeft voor heel wat toeristen gevolgen, maar ook de Dadizeelse percussie- en showband DrumSpirit ziet haar plannen in het water vallen. “Normaal gezien zouden we met een beperkt aantal leden op 6 april vertrekken naar de VS om er in Dayton, Ohio deel te nemen aan het wereldkampioenschap indoor percussie”, legt Giovanni Maes van DrumSpirit uit. “De rest van onze 48-koppige band en crew zou dan op 10 april volgen.”

Moeilijk te begrijpen

Maar woensdagavond kregen de deelnemers het bericht van de organisatie dat het hele WK wordt afgelast, een paar uur later dan het vliegverbod van Trump. “Een serieuze domper natuurlijk. Wij nemen maar om de vijf, zes jaar deel aan het wereldkampioenschap, dus voor veel onze jonge gasten zou dit hun allereerste keer worden. Iedereen kijkt al maanden uit naar dit hoogtepunt en voor velen is dit ook hun enige kans. Het is moeilijk om te begrijpen, omdat het niet om iets tastbaars gaat. Een vulkaanuitbarsting, een aanslag, een orkaan… Dat zie je meteen. Niet dat het virus ongevaarlijk is, maar het is moeilijk om je er iets bij voor te stellen”, aldus Giovanni.

Of DrumSpirit de gemaakte kosten volledig zal kunnen recupereren, is nog koffiedik kijken. “We zijn nu aan het onderzoeken of we het geld van de vliegtickets terug kunnen krijgen”, zegt Giovanni daarover. “Iedereen heeft zijn of haar eigen vlucht betaald. We hebben vorig jaar wel een grote benefiet georganiseerd en konden ook rekenen op gulle sponsors om de rest van de reis te betalen. Het gaat toch al snel om een potje van 55.000 euro. Dat staat nu op de helling, ja. Hopelijk krijgen we snel goed nieuws.”

Vervloekt

Voor DrumSpirit lijkt het wel alsof deelname aan het wereldkampioenschap vervloekt is. Tien jaar geleden werd hun terugkeer uit de VS al met zes dagen uitgesteld door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. “En de vorige keer, in 2014 moesten we het vertrek met twee dagen uitstellen omdat er een barst was in het raam van ons vliegtuig. Toen waren we pas net op tijd om deel te nemen aan de belangrijke voorrondes”, kijkt Giovanni terug. “En nu is er dit, natuurlijk nog een pak erger voor ons. Het emotionele aspect van zo’n afgelasting is minstens even erg als het organisatorische. Er zal wel wat oplapwerk nodig zijn, dat weet ik nu al zeker.”

DrumSpirit is bij het grote publiek vooral bekend van hun deelname aan Belgium’s Got Talent. Met hun energieke act haalden ze in 2018 de finale van het VTM-programma:

https://www.youtube.com/watch?v=uDvFzd5DNyc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier