WK darts zorgt voor boost: “Op enkele dagen tijd was onze voorraad volledig uitverkocht”

Peter Bouttelisier hoopt het 30-jarig bestaan van zijn winkel gepast te kunnen vieren in 2021.© JRO
Peter Bouttelisier hoopt het 30-jarig bestaan van zijn winkel gepast te kunnen vieren in 2021.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het wereldkampioenschap darts zorgt voor een heropflakkering van het spelletje en daar varen ook de lokale handelaars wel bij. Peter Bouttelisier van Archery Dynamics maakte de laatste tien dagen van het slechte omzetjaar door corona goed. “Dat geeft me moed om ons 30ste jaar met een positieve noot in te zetten”, klinkt het bij Peter.

Archery Dynamics is gespecialiseerd in boogsport, trofeeën en darts. De combinatie van de drie Belgische deelnemers Dimitri ‘Dancing Dimi’ Van den Bergh, Kim ‘The Hurricane’ Huybrechts en Mike ‘The Real Deal’ De Decker aan het WK darts, de media-aandacht op VTM4 en het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat dat de dartsverkoop pijlsnel de hoogte is ingeschoten. “De kijkcijfers hebben alle verwachtingen overtroffen en dat komt de populariteit van darts alleen maar ten goede”, vertelt Peter Bouttelisier. “Toen Dancing Dimi plots de achtste finale speelde op het WK wou opeens iedereen een dartsbord in huis halen. Op enkele dagen tijd was onze voorraad volledig uitverkocht. Gelukkig konden we tussen de feestdagen door snel terug aangeleverd worden.”

Minder omzet

Darts is een sport die vooral op café nog vaak gespeeld wordt. Thuis wordt iets minder aandacht aan het spelletje besteed. Tot nu, zo blijkt. “Normaal draait de sportcompetitiemolen op volle toeren het hele jaar door. Alle competities liggen momenteel echter stil, waardoor ook de verkoop en daarbij de omzet sterk gedaald is”, aldus de eigenaar van Archery Dynamics.

“Het was een moeilijk jaar, maar aan opgeven denk ik zeker niet”

Tony Eeclo volgt het darts al langer en speelt geregeld thuis. Ook Tony pikte de liefde voor het spelletje weer op door het WK. “Mijn moeder was ooit Oostends kampioen”, vertelt Tony. “De liefde voor het spel is er dus al langer, maar pas sinds een jaar heb ik mijn eigen bord thuis. Ik speel het echter nog veel te weinig. Het WK deed me naar de winkel stappen om nieuwe dartspijlen te kopen. Het is goed dat ze de sport wat aandacht geven in België. Er zijn nog heel veel sporten die niet de nodige aandacht krijgen die ze verdienen.”

Na een rampzalig jaar gaf de boost van het WK darts Peter Bouttelisier terug wat moed en voldoening als zelfstandige. “Het is allerminst een gemakkelijk jaar geweest, een jaar dat we allemaal liefst zo snel mogelijk vergeten”, zucht Peter. “Maar gelukkig kunnen wij nog openblijven. De horeca en evenementensector heeft het nog veel moeilijker dan wij. Aan opgeven denk ik helemaal niet, daarvan bestaan we al te lang.”

30ste verjaardag

Peter viert in 2021 zijn dertigste uitbatingsjaar en is bij menig Oostendenaar bekend. “Boogschieten was mijn hobby in 1991 en het was altijd al mijn droom om daar mijn beroep van te maken op een of andere manier. Ik startte in bijberoep in een garage in de Torhoutsesteenweg. Door het kleine marktsegment werden daar trofeeën en darts aan toegevoegd. Twee jaar later verhuisden we naar de huidige winkel in de Torhoutsesteenweg. Jammer genoeg zal Covid-19 beslissen hoe ons 30ste jaar er zal uitzien. Momenteel kunnen we weinig plannen maken om acties aan te kondigen, maar zoals steeds zullen we wel weer creatief zijn. Zolang er geen sportcompetities mogen gehouden worden, staan we even in stand-by”, besluit Peter Bouttelisier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier