WK barbecue in Torhout weer uitgesteld: nu tot september 2022

Delegaties van de stad en De Fielesoofen toen er van corona nog geen sprake was. Aanvankelijk zou het WK barbecue in september 2020 plaatshebben. Het wordt uiteindelijk twee jaar later.©Johan Sabbe
Delegaties van de stad en De Fielesoofen toen er van corona nog geen sprake was. Aanvankelijk zou het WK barbecue in september 2020 plaatshebben. Het wordt uiteindelijk twee jaar later.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het coronavirus is onverbiddelijk. Voor de tweede keer al dient het barbecueteam De Fielesoofen zijn wereldkampioenschap barbecue in Torhout uit te stellen. Aanvankelijk zou het in september 2020 plaatshebben, maar door corona werd het verplaatst naar eind mei 2021. Ook dat tijdstip is nu niet langer haalbaar. De nieuwe data worden 2, 3 en 4 september 2022.

“We laten ons door niets of niemand meer uit het lood slaan”, klonk Rudy Jaques (60) vorig jaar nog strijdvaardig en zelfverzekerd. Hij is voorzitter van De Fielesoofen én van de Belgische tak van de World Barbecue Association WBQA. “We verwachten op zondag 30 mei 2021 in Torhout minstens 60 teams uit alle windstreken. Veel Europese ploegen, maar ook teams uit landen als Argentinië, Colombia en Rusland. Dit is een enorme organisatie in samenwerking met het stadsbestuur. We zijn er helemaal klaar voor.”

‘Zo’n gezellig evenement is niets zonder publiek’

Dat was echter zonder de hardnekkigheid van het coronavirus gerekend. Rudy en de zes andere Fielesoofen Hans Neels, Steven Declerck, Benny Vandamme, Eric Dewulf, Patrick Vanrietvelde en Steven Jonckheere hielden lang de hoop levendig, maar beseffen intussen dat mei van dit jaar niet meer mogelijk is voor hun WK. Ze hadden kunnen kiezen voor een nieuwe datum in het najaar, september 2021, maar de kans dat er dan onbeperkt publiek aanwezig zal mogen zijn, is onzeker. “En wat is zo’n gezellig evenement zonder publiek?”, klinkt het terecht.

Uitstel is geen afstel. We maken er in 2022 een nóg mooier WK van

Dus wordt het WK resoluut naar volgend jaar verschoven: begin september 2022. Alles heeft plaats in het Torhoutse stadscentrum, waar op dat moment de stadskernvernieuwing hopelijk grotendeels achter de rug is, al weet je nooit. Maar dat zijn zorgen voor morgen.

Fielesoofen leiden nationale afdeling WBQA Belgium

In 2008 en 2009 hebben De Fielesoofen al het Belgisch kampioenschap barbecue georganiseerd en in 2012 het Europees kampioenschap. Rudy Jaques en zijn vrienden van de lollebolleleute hebben dus een pak ervaring in de rangen.

De Fielesoofen leiden overigens sinds eind 2018 de nationale afdeling WBQA Belgium. “Van die koepel kun je ook individueel lid worden”, zegt Rudy. “Dat kost 60 euro per jaar. Dan krijg je viermaal het mooie Nederlandse tijdschrift Fire & Food, tips over barbecueën, kortingen op barbecueaankopen, enzovoort. Onze leuze is fire, food & fun !”

Het WK barbecue wordt voluit gesteund door het stadsbestuur. “Dat we opnieuw met de data moeten schuiven, is jammer, maar uitstel is geen afstel”, relativeert burgemeester Kristof Audenaert. “We maken er in 2022 met De Fielesoofen een nóg mooier WK van. Weliswaar twee jaar later dan aanvankelijk gepland.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.