Wittelintjesactie vraagt aandacht voor toenemend partnergeweld tijdens de lockdown

Burgemeester Ruth Vandenberghe (links) kwam Carol Leleu (rechts) steunen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op verschillende plaatsten in ons land vond vrijdagochtend voor de twintigste keer de jaarlijkse wittelintjesactie van Vrouw en Maatschappij, een initiatief van CD&V, plaats. De witte lintjes uitdelen op drukke plaatsen kon dit jaar niet. In Kortrijk kwamen in plaats daarvan een tiental actievoerders samen aan het oude stadhuis. “Wij willen vrouwen aanmoedigen om het niet te ver te laten komen”, aldus Carol Leleu (CD&V).

Op vrijdagochtend verzamelden een tiental actievoerders van Vrouw en Maatschappij aan het Kortrijkse stadhuis. Ze hadden witte lintjes bij zich, die ze de hele dag zouden dragen. De vrouwen willen zo het escalerend partnergeweld tijdens de coronaperiode onder de aandacht brengen.

Topje van de ijsberg

Uit cijfers blijkt immers dat tijdens de eerste lockdown het aantal oproepen naar 1712, de hulplijn waar je terecht kan met vragen over geweld en misbruik, met maar liefst 70 procent gestegen was. In België waren er bovendien in 2018 alleen al 150 gerapporteerde gevallen van partnergeweld dat de dood tot gevolg had kunnen hebben. Twintig vrouwen lieten ook effectief het leven. “Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg”, weet Carol Leleu.

De actievoerders verzamelden met de nodige voorzorgen op de trappen van het oude stadhuis.
De actievoerders verzamelden met de nodige voorzorgen op de trappen van het oude stadhuis.© AN

Carol zetelt in de oppositie van de Kortrijkse gemeenteraad en staat daar bekend voor haar betrokkenheid bij het probleem. “Gemiddeld zet een vrouw in een geweldsituatie de eerste stap naar hulp na 35 incidenten. Dat staat gelijk aan ongeveer twee jaar. En pas op. Dat zijn niet alleen vrouwen. Tien procent van de hulpvragen komt van mannen.”

1712

De actievoerders hopen met hun jaarlijks terugkerende wittelintjesactie vrouwen aan te moedigen om de stap naar hulp sneller te zetten. “We vragen ook aan de lokale besturen om het nummer 1712 bekend te maken via campagnes. Liefst het hele jaar door en niet alleen vandaag. Nog te weinig mensen hebben er weet van.”

Volgens Leleu komt geweld in een relatie voor in alle lagen van de bevolking. Ze prijst ook de aanpak die politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) hanteert. Zij kochten enkele stalkingsalarmen aan.

“Dat is een geweldige eerste stap, maar we moeten daar nog verder in durven gaan. Ik hoop dan ook een Family Justice Center te zien verschijnen in Kortrijk. Daar kunnen vrouwen (en mannen) alle hulp onder een dak vinden en moeten ze hun verhaal niet eindeloos opnieuw vertellen. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken, nog wat lager”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier