Witte vuilniszakken worden straks niet meer opgehaald: gemeente maakt ruil mogelijk

Olaf Verhaeghe

Inwoners van Kuurne kunnen vanaf maart de oude witte restafvalzakken inruilen voor de nieuwe, grijze exemplaren. Donderdagavond is immers de laatste ophaalronde voor de oude zakken, vanaf december mogen de witte vuilniszakken van Imog niet meer worden aangeboden.

Een tijdje geleden kondige Imog aan de oude, witte restafvalzakken niet langer op te halen. Ze worden vervangen door grijze, iets kleinere exemplaren. Donderdagavond is de laatste keer dat de Kuurnenaars hun witte zakken kunnen buitenplaatsen, vanaf december zullen ze niet langer worden opgehaald.

Ruilen vanaf maart

Maar heel wat mensen hebben nog witte vuilniszakken op overschot. Het Kuurnse gemeentebestuur komt die inwoners nu tegemoet met een ruildeal. “We vragen aan inwoners om deze nog even bij te houden”, aldus kersvers schepen van Milieu Annelies Vandenbussche (SP.A). “Vanaf 1 maart 2021 kunnen Kuurnenaren hun resterende afvalzakken inruilen tegen nieuwe witte afvalzakken in het Sociaal Huis. De meerprijs voor de nieuwe afvalzakken betaal je dan ter plaatse bij. We beperken het inruilen wel tot maximaal 5 zakken per gezin.”

Voor een grote huisvuilniszak betaal je 10 cent, voor de kleinere zakken is een opleg van 15 cent vereist. “Voor alle duidelijkheid: het heeft geen zin om voor 1 maart 2021 de zakken aan te bieden. In tijden van corona worden extra bezoeken niet gestimuleerd en bovendien biedt deze periode de gemeente voldoende tijd om alles praktisch goed te organiseren”, zegt de schepen nog.

Vervuiler betaalt

Heel wat burgers stellen zich echter vooral vragen rond de nieuwe, kleinere afvalzakken en de prijsstijging. De schepen verwijst daar naar het principe dat de vervuiler betaalt. “Op die manier worden inwoners gesensibiliseerd om goed te sorteren en afval te beperken”, stelt schepen Vandenbussche. “De meerkost wordt trouwens gecompenseerd door het invoeren van de goedkopere folie- en PMD-zakken. Als je deze correct gebruikt, kan je tot 40 procent afval uit de restafvalzakken houden.”

Daarnaast is het verkleinen van de restafvalzakken een bewuste keuze voor het welzijn van de afvalophalers. “Doordat we meer en meer inzetten op selectieve inzameling van verschillende afvalstromen, worden de restafvalzakken steeds zwaarder. Het verschil van 20 liter voor de grote zakken is voor hun rug zeker merkbaar”, besluit Annelies Vandenbussche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier