Witte Paters zoeken steun voor bouw nieuwe klassen in Tanzania

Leerlingen en leerkrachten van de lokale gemeentelijke basisschool, vergezeld door Gabriël 'Gaby' Vernack en Wilfried Pollet. © gf
Redactie KW

Gabriël Vernack en Wilfried Pollet uit Kortemark legden in 1999 de eerste stenen van een basisschool in Tanzania. Ondertussen lopen daar al 1.000 kinderen school. In eerste instantie waren er drie leslokalen, maar na een eerste uitbreiding die in 2003 afgerond werd, werden dat er elf. Nu is er opnieuw nood aan uitbreiding. Er zouden vier extra leslokalen moeten bijkomen. Daarom zijn de Kortemarknaren met hun organisatie op zoek naar steun voor hun project in Afrika.

Gabriël Vernack, zoon van onderwijzer Jules Vernack, is al sinds 1968 missionaris in Afrika. Eerst was hij 15 jaar actief in Burundi en later ook 17 jaar in Tanzania, beiden buurlanden van de Democratische Republiek Congo. “In Tanzania werd ik in 1999 directeur van het talencentrum in het centraal gelegen Kipalapala. Op dat moment vroegen het plaatselijke gemeentebestuur en de directie van de basisschool me of ik wilde helpen met de bouw van een nieuwe school. De oude school was echt aan vervanging toe, want die was gevestigd in een voormalige varkensstal”, vertelt Pater Gaby.

“Met enkele jeugdkameraden uit Kortemark, waaronder ook Wilfried Pollet, zamelden we genoeg geld in om drie leslokalen te bouwen.”

Plechtige opening in mei 2001

De leslokalen in het nieuwe schoolgebouw werden plechtig geopend in mei 2001. Maar daar bleef het niet bij. “Dankzij de steun van de provincie, allerlei organisaties en andere weldoeners, werd de school uitgebreid tot elf klassen. Die werden geopend in juli 2003. Dat was een memorabele dag die ik nooit zal vergeten”, glundert Gabriël Vernack.

Pater Gaby is oprecht trots op de realisaties in Tanzania. “Met de hulp van de lokale bevolking werden duizenden bakstenen gemaakt en werd er een waterput geboord. Na brood is onderwijs de hoofdbehoefte van de bevolking. Degelijk onderwijs zorgt ervoor dat deuren worden geopend.”

Ondertussen is het aantal leerlingen in de Kipalapala basisschool opgelopen tot een duizendtal. Daarom is er nood aan extra leslokalen. Het Bandfeestcomité De Witte Paters en Witte Zusters van Afrika, waarvan Gabriël Vernack lid is, (andere (ex-)leden zijn Philip Van Haute, Frans en Anna Rossey, Raymonda Vandaele, Godfried Deprez, Constant Schreel, Rosa Boddez en Pollet Wilfried) wil opnieuw geld inzamelen om extra leslokalen te bouwen en extra schoolboeken en schoolbanken aan te schaffen. “Dit is de laatste fase van het project in Kipalapala”, meent Gabriël, die samen met Wilfried Pollet steun vraagt.

Steun van de provincie

Ook aan de provincie werd steun gevraagd voor dit project. Maar om steun te krijgen moet er minimum 25 procent van de kosten gedekt worden door het comité zelf. Daarom nodigt het comité iedereen op zondag 1 september uit op de terreinen van de Witte Paters (De Manlaan 50, Varsenare) voor hun vriendenfeest. Om 10.30 uur start de dag met een feestelijke eucharistieviering met aansluitend aperitief en frietjes met beenhesp. Inschrijven kan tot 20 augustus via 050 38 65 65 of jef.vantorre@skynet.be. Gewoon even binnenwippen in de namiddag voor een gezellige babbel, koffie en taart of een biertje is ook mogelijk.

(Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier