Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie werden Defensie en de civiele bescherming volop ingeschakeld om ziekenhuizen, woonzorgcentra en gezondheidsdiensten en zorgverstrekkers te voorzien van de nodige beschermingsmiddelen. "En dat was nodig", zo vertelt Katalien Dendooven, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis in West-Vlaanderen. "Gelukkig hadden we bij het Wit-Gele Kruis wel een voorraad, maar het was wel erg nipt. Zeker bij de voorraden handschoenen en alcoholgel mag er niets fout lopen, anders komen we in de problemen. Het blijft een zoektocht. Deze levering, de derde ondertussen, is dus heel erg welkom. Zo moeten we onze medewerkers nooit zonder bescherming de baan opsturen."

Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen ontving drie vrachtwagens vol, alles samen goed voor 1,2 miljoen mondmaskers, 60.000 schorten, en zo'n half miljoen handschoenen. De strategische voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen die sinds half juni werd verdeeld, moet steden, gemeenten en de sector van de gezondheidszorg helpen om beter voorbereid te zijn bij een tweede golf. "De regering heeft bij het begin van de crisis aan Defensie gevraagd om de distributie van medisch materiaal op zich te nemen", legt Demunter uit. "De pakketten worden klaargemaakt in het centraal federaal logistiek depot in de kazerne in Peutie, en van daaruit gedistribueerd naar de provinciale logistieke hubs. Die depots worden uitgebaat door Defensie, in samenwerking met de civiele bescherming. Zij stonden grotendeels in voor de transporten naar de West-Vlaamse ziekenhuizen en psychiatrische instellingen. De pakketten voor de huisartsen, tandartsen, kinesisten, en andere lokale zorgverstrekkers, werden opgehaald door stadsdiensten."

Ook voor de civiele bescherming is het voorlopig de laatste levering. "Maar achter de schermen blijven wij volop bezig met de nodige voorbereidingen te treffen", vertelt David Muylle van de civiele bescherming. "Als het nodig is, zullen wij opnieuw opschakelen om de nodige ondersteuning te kunnen bieden bij een tweede golf."

(Belga)

Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie werden Defensie en de civiele bescherming volop ingeschakeld om ziekenhuizen, woonzorgcentra en gezondheidsdiensten en zorgverstrekkers te voorzien van de nodige beschermingsmiddelen. "En dat was nodig", zo vertelt Katalien Dendooven, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis in West-Vlaanderen. "Gelukkig hadden we bij het Wit-Gele Kruis wel een voorraad, maar het was wel erg nipt. Zeker bij de voorraden handschoenen en alcoholgel mag er niets fout lopen, anders komen we in de problemen. Het blijft een zoektocht. Deze levering, de derde ondertussen, is dus heel erg welkom. Zo moeten we onze medewerkers nooit zonder bescherming de baan opsturen." Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen ontving drie vrachtwagens vol, alles samen goed voor 1,2 miljoen mondmaskers, 60.000 schorten, en zo'n half miljoen handschoenen. De strategische voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen die sinds half juni werd verdeeld, moet steden, gemeenten en de sector van de gezondheidszorg helpen om beter voorbereid te zijn bij een tweede golf. "De regering heeft bij het begin van de crisis aan Defensie gevraagd om de distributie van medisch materiaal op zich te nemen", legt Demunter uit. "De pakketten worden klaargemaakt in het centraal federaal logistiek depot in de kazerne in Peutie, en van daaruit gedistribueerd naar de provinciale logistieke hubs. Die depots worden uitgebaat door Defensie, in samenwerking met de civiele bescherming. Zij stonden grotendeels in voor de transporten naar de West-Vlaamse ziekenhuizen en psychiatrische instellingen. De pakketten voor de huisartsen, tandartsen, kinesisten, en andere lokale zorgverstrekkers, werden opgehaald door stadsdiensten." Ook voor de civiele bescherming is het voorlopig de laatste levering. "Maar achter de schermen blijven wij volop bezig met de nodige voorbereidingen te treffen", vertelt David Muylle van de civiele bescherming. "Als het nodig is, zullen wij opnieuw opschakelen om de nodige ondersteuning te kunnen bieden bij een tweede golf."(Belga)