Wit-Gele Kruis verhuist hoofdkantoor van Pittem naar nieuwbouw in Tielt

Vijftien jaar nadat het Wit-Gele Kruis van de Gruuthusestraat naar Pittem trok, keert de zorgbeweging terug naar Tielt. Eind vorig jaar leverde het stadsbestuur van Tielt de vergunning af voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Careelstraat, een zijstraat van de Meulebeeksesteenweg. Het regionaal centrum is het trefpunt voor de afdeling Tielt.

Het nieuwe kantoorgebouw komt op een braakliggend stuk grond in de Careelstraat, zijstraat van de Meulebeeksesteenweg (in de buurt van de Supra Bazar). © GF

Het was in april 2001 met de nodige luister dat het Wit-Gele Kruis afdeling West-Vlaanderen het nieuwe regionaal centrum aan de Joos de ter Beerstlaan 35 in Pittem opende. Een historische dag, want de zorgbeweging was daarvoor meer dan dertig jaar gevestigd in gebouwen van de Zusters van het Geloof in de Gruuthusestraat in Tielt.

Het regionaal centrum van het Wit-Gele Kruis werkt voor het arrondissement Tielt en heeft als werkingsgebied : Dentergem, Markegem, Oeselgem, Wakken, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Egem, Tielt, Aarsele, Kanegem, Schuiferskapelle, Ruiselede, Wingene en Zwevezele. Het is zowat de dispatching van de dienst, onder meer de taken van de verpleegkundigen worden er verdeeld.

Het Wit-Gele Kruis afdeling Tielt is van plan om binnen afzienbare tijd het bekende gebouw (klein kasteeltje) aan de Joos de ter Beerstlaan in Pittem te verlaten. “We hadden het daar getroffen : een ruime parking, een mooie tuin en veel zonlicht.” En nog een voordeel van die locatie : het was niet langer wachten aan de overweg aan het Tieltse station.

Kantoorgebouw

Het Wit-Gele Kruis afdeling West-Vlaanderen zocht de voorbije maanden naar grond om een nieuw kantoorgebouw voor de afdeling Tielt op te richten. Het is bekend dat het Wit-Gele Kruis een zorgorganisatie is die nog altijd verder uitbreidt. Er komt een nieuwbouw in de Careelstraat, een zijstraat van de Meulebeeksesteenweg. Dat wordt onder meer bevestigd door An Desmedt van de dienst communicatie van het Wit-Gele Kruis. Op vandaag is echter nog geen maquette van het project beschikbaar.

Het gebouw zal worden gebruikt als kantoorgebouw met een tiental vaste medewerkers. Een twintigtal verpleegkundigen zijn voor werkzaamheden op verplaatsing. “De functies die er worden ondergebracht zijn : kantoor- en werkruimte, vergader- en stapelruimte”, zegt Simon Bekaert, SP.A-schepen en bevoegd voor ruimtelijke ordening in Tielt.

“Met de wagen zal het gebouw en de parking van 75 parkeerplaatsen bereikbaar zijn via de Careelstraat. Langsheen de Meulebeeksesteenweg zal het enkel bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers. Het nieuwe gebouw wordt gebouwd rondom een centrale rechthoekige patio van ongeveer 16 op 18 meter. Er is één onderdoorgang met een breedte van 8,52 meter in de westgevel. Het heeft één bouwlaag met een plat dak met aan de noordzijde een ‘blok’ op die hoger komt : de hoogte bedraagt 4,20 meter, de ‘blok’ heeft een hoogte van 5,62 meter”, verduidelijkt schepen Simon Bekaert. De gevels worden afgewerkt met witte geprofileerde aluminiumpanelen.

“Er worden ramen voorzien in de gevels gericht naar de patio, behoudens gevel aan de oostzijde maar die is al beperkt door de onderdoorgang. Naar de omgeving toe bevat de oostgevel geen ramen en wordt enkel onderbroken door de onderdoorgang naar de patio.”

De noord- en zuidgevel bevatten ronde, schijnbaar willekeurig ingeplante, ramen. De westgevel, gericht op de Meulebeeksesteenweg, is volledig ingenomen door grote ramen, afgeschermd door een twee meter brede luifel. Tussen de luifel en de rooilijn is 8 meter voorzien.

“Ongeveer één keer per maand zullen 150 personen gezamenlijk aanwezig zijn.”

Fietsenstalling

Het bouwvolume van het nieuwe gebouw bedraagt bijna 4.000 kubieke meter op een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter. “De groenaanleg bestaat uit grassen en de inplanting van bomen met parkeerplaatsen op grasdallen met een verbinding voor fietsers en voetgangers naar de Meulebeeksesteenweg. In het gebouw, ter hoogte van de onderdoorgang is een fietsenstalling voorzien.”

Er wordt een totem met verlichting geplaatst aan het voetgangers- en fietspad aan de Meulebeeksesteenweg. De bouwwerken beginnen wellicht nog voor de vakantie.

(LVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.