Wintergloed in Brugge met tien lichtinstallaties én kerstbomen in de stad

We herkennen v.l.n.r. Minou Esquenet, Mercedes Van Volcem en Dirk De fauw. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Van 27 november tot 10 januari vindt de tweede editie van Wintergloed plaats in Brugge. Deze keer geen kerstmarkt, schaatspiste en winterbar, maar wél tien lichtinstallaties die zich uitstrekken over de stad en samen een verbindend parcours moeten vormen. Daarnaast worden in de stad maar liefst 309 kerstbomen geplaatst, waarvan 170 op het stationsplein, als een echt ‘kerstbos’.

Wintergloed komt terug in Brugge. Maar het wordt geen editie zoals we die vorig jaar gezien hebben. De aanhoudende coronacrisis maakt kerstmarkten, een schaatspiste en winterbar immers onmogelijk. Wat wél terug komt is sfeervolle, opmerkelijke verlichting in en rond de stad. “Al moeten we fysiek afstand houden, het thema van Wintergloed is verbinding, want samenhorigheid gaat over meer dan elkaar lijfelijk voelen”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Wintergloed is nu vooral een lichtparcours, maar wel een prachtig lichtparcours dat positieve prikkels biedt in donkere dagen. Bij de voorbereiding zijn we bijzonder voorzichtig te werk gegaan. Oorspronkelijk hadden we veertien lichtinstallaties gepland, maar om de veiligheid te garanderen, hebben we er tien daarvan behouden. Ze worden toegelicht in een handige app. De app maakt het mogelijk om comfortabel te doen waar we nu zo’n deugd van hebben: in de buitenlucht wandelen en ons hart ophalen aan positieve prikkels.”

Interactieve toepassingen

Schepen voor Toerisme Philip Pierins vult aan: “We richten ons met de eindejaarssfeer nu vooral op het welzijn van de Bruggeling en bezoekers uit de brede regio”, zegt hij. “Door de spreiding van het aanbod ligt de focus op een kwalitatieve en veilige beleving. Er gaat extra aandacht naar alle praktische info in verband met veiligheid en coronamaatregelen zodat dit voor de bezoeker op voorhand heel duidelijk is.”

Een voorproefje van wat Wintergloed straks wordt, hier op Oud Sint-Jan.
Een voorproefje van wat Wintergloed straks wordt, hier op Oud Sint-Jan.© Jan D'Hondt

Net als bij de eerste editie zijn er ook een aantal interactieve toepassingen onder de lichtinstallaties. Zo kun je op de Poertoren je eigen lichtsticker projecteren of creëer je met lichttekeningen samen met anderen een eigentijds kantkloswerk op de historische gevels bij Site Oud Sint-Jan. Plafonds van zwevende lichtpuntjes verbinden de bomen aan de Dijver. Horen en zien worden verbonden aan de Vismarkt, waar dansende lichtbollen overeenkomen met een muziekstuk, gecomponeerd door Young Musicians Bruges. De installaties bevinden zich op volgende locaties: ‘t Zand, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Eleonora Verbekeplein, binnenhof van Gruuthuse, Dijver, Vismarkt, Poertoren, Walplein, Wijngaardplein en Stationsplein.

Lokale spelers

“Het thema verbinding zit zelfs verweven in de manier waarop Wintergloed tot stand is gekomen, via verbintenissen met tal van lokale spelers. De firma Painting with Light werkte samen met de Brugse, internationaal actieve kunstenaar Sammy Slabbinck, de scholen KTA Brugge, BSBO De Varens en VTI Brugge en het jongerenplatform Jong Volk”, geeft burgemeester De fauw nog mee. De burgemeester roept ook op om in deze moeilijke tijden de handelaars en horeca-uitbaters te steunen; ook via afhalingen of online bestellingen. Hij hoopt ook dat ze snel mogelijk, voor de niet-essentiële winkels mogelijks al vanaf half december, de deuren terug mogen openen. He stadsbestuur vraagt bij monde van schepen van Preventie en Samenleven Mathijs Goderis ook om als burgers zelf warmte en verbinding in de stad te brengen door zelf ook letterlijk en figuurlijk licht te brengen. Dit door de kerstverlichting dit jaar extra vroeg van zolder te halen en de voortuin of geven sfeervol te verlichten.

“Hiertoe kunnen de Bruggelingen financiële steun aanvragen: als ze in de eigen buurt hiervoor de handen in elkaar slaan met enkele buren, dan kunnen ze beroep doen op een buurtcheque tot maximum 200 euro – aan te vragen via de Vrijwilligerscentrale – voor aankopen van lichtjes, raamkrijt om de ramen te versieren, tuinkaarsen, kerstversiering voor in de straat… We vragen wel om die buurtcheque zoveel mogelijk te besteden bij de lokale handelaars, die in deze tijden zeker ook wat ‘verlichting’ verdienen”, aldus schepen Goderis. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem is dan weer trots op het bijzonder grote aantal kerstbomen die dit jaar in de stad worden geplaatst.

Bomen van 13m hoogte

“Deze namiddag werden de drie grootste kerstbomen geleverd en geplaatst. Bomen van wel dertien meter hoog, die een mooie plaats krijgen op de Burg, de Markt en ‘t Zand”, zegt schepen Van Volcem.

Een sfeerbeeld uit de editie van vorig jaar.
Een sfeerbeeld uit de editie van vorig jaar.© Jan D'Hondt

“Daarnaast komen er ook nog tientallen kleinere kerstbomen, ook op de vele andere pleintjes in de stad. Aan het station van Brugge gaat de inkleding net dat tikkeltje verder dit jaar. We willen de mensen die onze stad bezoeken direct verleiden met onze kerstsfeer. Daarom pakken we uit met maar liefst 170 bomen aan het station. Als je van de trein stapt, stap je een Brugs kerstsprookje binnen. Er komen ook zitbanken met warme kleuraccenten om het allemaal goed te kunnen beleven.”

Niet alleen in de binnenstad, maar ook in alle wijken en deelgemeenten komen er heel wat kerstbomen. In totaal komen er zo 309 door de stad geplaatste kerstbomen op het Brugse grondgebied te staan. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier