Wintergloed in Brugge feestelijk geopend

Redactie KW

In Brugge werd zaterdagavond, onder massale belangstelling, het vernieuwde eindejaarsconcept Wintergloed feestelijk geopend. Er klonk niets dan lof over de ijspiste met winterbar aan het feeërieke Minnewater. Ook de kerstmarkt op de Markt is in de nieuwe opstelling een stuk gezelliger.

Het stadsbestuur en de vzw Brugge Plus hadden duidelijk kosten noch moeite gespaard om Wintergloed, het nieuwe concept om kerst- en eindejaarssfeer in de stad te brengen, feestelijk te openen. Die opening vond plaats aan het feeërieke Minnewater, waar de kustijspiste en de winterbar met terras zich bevinden. Het ook gebruiken van het Minnewater is dan ook de belangrijkste vernieuwing. Los van de obligate kerstverlichting in de winkelstraten jaar was de kerst- en winteranimatie tot vorig jaar immers beperkt tot het Simon Stevinplein en de Markt, waar kerstchalets staan opgesteld.

Het was een duidelijk tevreden en trotse burgemeester Dirk De fauw die Wintergloed officieel mocht openen. Hij sprak over een innovatief concept en ‘het beste van vele werelden’. “Ik nodig iedereen uit om straks ook het prachtige lichtparcours te verkennen. Het licht verbindt uit verschillende punten in de stad. Door de lichteffecten betrekken we bijvoorbeeld ook ‘t Zand in de kerstbeleving“, liet de burgemeester verstaan. Hij bedankte iedereen die meewerkte aan het nieuwe concept, en in het bijzonder schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A) die er heel wat tijd en energie aan besteedde.

Als om aan te tonen dat de kunstijspiste wel degelijk van goede kwaliteit is, werd er door een ijshockeyteam een demonstratie gegeven. Daarna volgde ook nog een bijzonder geslaagde sessie door kunstschaatskampioene Katrien Pauwels én haar twee dochters. Ze schaatsten een mooie choreografie op de tonen van ‘het Zwanenmeer’. Een feeëriek schouwspel. Zeker gezien de geslaagde verlichting die het Minnewater een nog meer sprookjesachtige sfeer gaf. Tijdens een begeleide wandeling werden vervolgens de lichtinstallaties die doorheen de stad opgesteld staan, gedemonstreerd.

Wintergloed in Brugge feestelijk geopend
© Davy Coghe

De om de 12 minuten aangepaste projectie van de maan op de sfeervol verlichtte Poertoren was alvast bijzonder indrukwekkend. Het ging dan verder door een soort ‘lichttunnel‘, met wisselende kleuren en vormen boven het fiets- en wandelpad op de Vesten in de richting van het station. Daar staat een opmerkelijk paviljoen met gotische spitsbogen. Deze constructie vormt het vertrekpunt voor het lichtparcours in twee richtingen; ofwel naar ‘t Zand, ofwel naar het Minnewater.

Ook aan de nieuwe waterpartij met fontein bij het begin van het Albertpark staan een installatie: een ontwerp in de vorm van een burg met een bol in de kern. De kleuren kunnen door de bezoekers zelf aangepast worden door met de hand over een vlak te wrijven. Verderop in het Albertpark zijn er ook nog sfeervolle verlichtingselementen met tegen aan het Concertgebouw een opstelling met vogels die oplichten als je er in tegen wijzerzin onder loopt. Eens aangekomen op ‘t Zand valt de wisselende lichtprojectie op de gevels van de Vrijdagmarkt in het oog. Net als de grote verlichte kerstboom.

Op het wandelpad voor de horecazaken zijn dan weer wisselende projecties op het wegdek te zien. Van daaruit kunnen de bezoekers gemakkelijk de rest van de kerst- en winterbeleving verkennen; met onder meer een bezoekje aan de kerschalets op het Simon Stevinplein. Daar kregen nu ook de kermisattracties een kerst-aankleding; toch wel een verbetering. De reacties op de vernieuwde opstelling van de winter- en kerstmarkt op de Markt, even verderop, waren ook bijzonder positief. De ijspiste is dan wel weg, maar tegelijkertijd is er plaats gekomen voor méér chalets en de mogelijkheid om het geheel meer aan te kleden als een echt ‘kerstdorp’, met chalets die in een kring naar elkaar toe staan en ook hier weer een erg geslaagde verlichting. Er was alvast bijzonder veel volk om te komen genieten van de wintersfeer in de stad.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.