Wintergloed Brugge krijgt zegen van gouverneur

De opbouw van Wintergloed is volop bezig. © (Foto Davy Coghe)
Stefan Vankerkhoven

Wel of geen Wintergloed dit jaar? Het vormde de voorbije dagen een voorwerp van discussie tussen Dirk De fauw en Carl Decaluwé. De Brugse burgemeester zag het als een verlichte winterwandeling mét enkel mondmaskerplicht, de gouverneur als een evenement en dus met toegang op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) én met mondmaskerplicht. Er is nu een compromis uitgewerkt waardoor Wintergloed kan plaatsvinden van 26 november 2021 tot 9 januari 2022. Zij het onder strikte coronamaatregelen en met een aantal aanbevelingen.

Wintergloed Brugge wordt niet verboden, maar wie naar de lichtwandeling komt, zal een aantal coronamaatregelen moeten naleven. Op het hele traject van Wintergloed geldt de mondmaskerplicht, je moet in het bezit zijn van je CST (groene scan van je QR-code) als je de wandeling wil doen. Een negatieve PCR-test van max. 24 uur oud is ook mogelijk: dit kan te allen tijde gecontroleerd worden.

Controles

Op vier strategische locaties langs het parcours worden standaard CST-controles uitgevoerd. Het gaat om de toegang tot het parcours aan de Poertoren-Begijnvest en de winterbar Vorst ter hoogte van Prof Dr J Sebrechtsstraat en verderop op het parcours ter hoogte van het Arentshof, de Vismarkt en ter hoogte van Boninvest-Conzettbrug.

Op het traject is geen nieuwe of extra raamverkoop toegelaten en er zijn geen extra kraampjes, standjes voor ambulante handel toegelaten. Je kan bij de horeca terecht (mét CST en mét mondmasker tot op het moment dat je zit). Al etend en drinkend de wandeling afleggen is niet toegestaan. Er geldt éénrichtingsverkeer voor voetgangers, langs het parcours gebeurt er crowdmonitoring en controle via extra camera’s en de inzet van extra stewards.

Aanbevelingen

Dirk De fauw doet een aantal belangrijke aanbevelingen voor de bezoeker: “Kom niet met zijn allen tijdens de eerste weekends naar Wintergloed: het evenement loopt nog tot 9 januari 2022, waardoor je voldoende tijd hebt om de wandeling te maken. Blijf thuis als je je ziek voelt of als je weet dat je in nauw contact kwam met iemand die positief testte. Respecteer de stewards en de hulpdiensten die de controle uitvoeren. Zij zorgen ervoor dat je de wandeling in de meest veilige omstandigheden kan maken.

“Volg de richtlijnen op wanneer hulpdiensten en stewards ingrijpen bij eventuele piekmomenten. Beperk het aantal mensen met wie je naar de wandeling komt. Probeer zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Hou rekening met de bewoners langs het parcours, geef ze vrije doorgang, vermijd lawaaihinder…

Commotie

De Brugse burgemeester erkent dat er de afgelopen dagen was er wat commotie over het al of niet plaatsvinden van de lichtbelevingswandeling Wintergloed: “Ik ben blij dat we samen met de gouverneur op een constructieve manier tot een oplossing zijn gekomen zodat Wintergloed vrijdag van start kan gaan. We zijn niet blind voor de slechte coronacijfers in Brugge en bij uitbreiding West-Vlaanderen. We willen dat zowel de inwoners van onze stad als de bezoekers op een veilige manier van Wintergloed kunnen genieten. Met deze maatregelen moet dit mogelijk zijn.”

Gouverneur Carl Decaluwé stelt: “De nog steeds stijgende coronacijfers in de provincie West-Vlaanderen en de daarmee gepaard gaande druk op onze zorg, schreeuwen om een strikte toepassing van de federale coronamaatregelen. Door de handen in elkaar te slaan, zijn we samen tot een oplossing gekomen om Wintergloed zo veilig mogelijk te laten doorgaan. Nu reken ik op de bezoekers dat ze zich aan de maatregelen houden en de aanbevelingen opvolgen.”

Coronacijfers

Het aantal besmettingen loopt nog steeds op in onze provincie: meer dan 2.000 West-Vlamingen op 100.000 kregen de laatste 14 dagen covid-19. Het virus is nog steeds krachtig. De voorbije 7 dagen testte meer dan 17 procent van de West-Vlamingen positief. De eerstelijnszorg en de ziekenhuizen staan zwaar onder druk. Hou je uit respect voor onze zorginstanties en hulpdiensten aan de coronamaatregelen.

“Buitenactiviteiten in coronatijden zijn sowieso de betere optie. Hier geldt een optimale ventilatie. Geniet dus van Wintergloed, maar houd het veilig voor jezelf en de anderen”, aldus Carl Decaluwé.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.