Winter in Kortrijk zorgt voor warmte in de stad

We herkennen onder meer schepenen Kelly Detavernier en Arne Vandendriessche en projectcoördinator Merijn D'hondt. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 7 december start het drukke programma van ‘Winter in Kortrijk’ met onder meer een overdekte ijspiste en kinderkerstfoor op de Grote Markt, een kerstdorp op het Schouwburgplein en vuurwerk langs de verlaagde kaden van de Leie. ‘Winter in Kortrijk’ loopt tot en met 6 januari.

Het winterprogramma ‘Winter in Kortrijk’ is een organisatie van Feest in Kortrijk (FIK), onder voorzitterschap van schepenen Kelly Detavernier (N-VA) en Arne Vandendriessche (Open VLD). Het hoofdprogramma bestaat uit een kerstmarkt en een kerstfoor en ijspiste. De kerstmarkt loopt tot en met 30 december, de kerstfoor en ijspiste zijn er tot en met Driekoningen op 6 januari. Daarnaast zijn er die periode allerlei randactiviteiten doorheen de stad: van de Houtmarkt over het Vandaleplein en Grote Markt tot Schouwburgplein, de Leieboorden en Overleie.

FIK gaat verder op het elan van de vorige programma-inhoud. “We investeren deze keer in een betere kwaliteit, eerder dan in nog meer initiatieven. Wel zijn er enkele nieuwigheden”, zegt schepen Arne Vandendriessche. “Zo is er een paardenkoets die rondritten maakt tijdens de weekend, zijn alle terrassen op het parcours ingekleed en zijn er vier pop-up winterbars.”

“We zetten sterk in op de sfeerverlichting met onder meer hemelverlichting op het Schouwburgplein en op de Grote Markt en monumentenverlichting. In de kerstbomen en in de binnenstad komt er een nieuwe verlichting“, pikt Kelly Detavernier in. “Voor elke deelgemeente die wil uitpakken met stemmige kerstverlichting trekken we 1.250 euro uit”, vult schepen Vandendriessche aan. “Als ook Aalbeke en Bellegem nog mee op de kar springen, kan je straks overal in Groot-Kortrijk genieten van een leuke eindejaarssfeer.”

Vuurwerk

Verder is er opnieuw de kerstrun, een loopevenement doorheen de binnenstad op 16 december, met start om 10.30 uur in het Begijnhofpark. Ook het liefdadigheidsinitiatief pArc de Triomphe tekent present. De Arc staat dit eer opgesteld op het Vandaleplein dat helemaal uitgelicht wordt. “Het wordt een bijzondere kerstmarkt met solidariteit als centraal gegeven. Iedereen krijgt de mogelijkheid om cadeautjes achter te laten voor kwetsbare gezinnen. Muziek en performance, ontmoeting, voeding en kunst vullen dit aan”, klinkt het. pArc de Triomphe loopt van 17 tot 23 december telkens van 15 tot 20 uur.

Verder zijn er ook nog diverse activiteiten in het kader van de Warmste Week. De absolute blikvanger wordt het vuurwerk aan de verlaagde Leiekaden. Dit heeft plaats op 14 december om 19.30 uur. Op 15 en 16 december is er ergens op Overleie een verborgen kerstmarkt met diverse leuke kraampjes met ambachtelijke producten.

Winter in Kortrijk in cijfers

7 foorkramen voor de kinderkerstfoor

30 het aantal chalets in de binnenstad

450 de oppervlakte van de ijspiste

500 aantal versierde kerstbomen op het parcours

1.250 de som voor elke deelgemeente die wil uitpakken met een stemmige kerstverlichting en een aanvraag doet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier