Winter in Kortrijk gaat officieel van start

© LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Van 7 december tot 5 januari vinden heel wat activiteiten plaats tijdens Winter in Kortrijk: kerstmarktjes, winterterrassen, ijsschaatsen, winterwandelingen en veel sfeer. Het Schouwburgplein en de Grote Markt zijn de blikvangers.

Op de Grote Markt zijn de Kerstfoor voor kinderen en de IJspiste de grote attractiepolen. “Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hun hart ophalen bij de kindermolen en het ballenspel, bij het eendjesvissen en het schietkraam. Het zal hun actieterrein worden. Verder is er een gebak-, worst- en hamburgerkraam”, aldus Heidi Coussens als voorzitter van de foorkramers. Alles is sfeervol ingekleed. Zo ook de ijspiste. “De ijspiste is overdekt, anders wordt het moeilijk om mooi ijs te behouden”, duidt schepen van Economie en Toerisme Arne Vandendriessche (TB).

De piste meet 28 bij 14 meter en is ook mooi aangekleed met kerstbomen en sfeervol licht. Er is ook een overdekte winterbar met terras met zicht op de piste. Schaatsers betalen 7 euro. Wie zijn eigen schaatsen meebrengt, betaalt 5 euro. “De forains en uitbaters van de ijspiste werken ook met de UiTPAS, om kwetsbare mensen ook mee te laten genieten van het eindejaarsgebeuren”, zegt verantwoordelijke Merijn Dhondt.

De kerstmarkt op het Schouwburgplein is voor de eerste keer overdekt en steekt in een nieuw jasje. “Het is een kerstdorp met 38 chalets en 29 standhouders. Zij tonen en verkopen van alles, van hebbedingetjes en kerstcadeaus tot winterse lekkernijen, glühwein en warme chocolademelk. Daarnaast is er een centraal plein en veel animatie met optredens en acts”, zegt Dieter De Clercq van evenementenbureau Siba Events, dat het project ontwierp en gestalte gaf. Het dorp gaat zaterdag open om 17 uur.

Ook handelaars zijn betrokkenEmma is het reuzenkind van de Kortrijkse reuzen en klokkenluiders Manten en Kalle. Nu het kouder wordt en De Warmste Week naar Kortrijk komt, wenst Emma een lange warme sjaal. En hiervoor kan de shopper hulp bieden. Wie een lotje van 5 euro koopt in de deelnemende handelszaken doet de sjaal groeien. Die wordt gebreid in het Breihuisje aan de Grote Kring. De opbrengst gaat naar Make A Wish.

Je maakt met het lotje kans om De Warmste Boomhut te winnen, geschonken door Artilignum. De Warmste Boomhut is te zien op het Jozef Vandaleplein. Het lotje laat je een keer gratis schaatsen. “We hebben de projecten zeer bewust gekoppeld aan de economie. Zo is er een wandelplan langs leuke plekjes en zijn er 16 winterterrassen“, zegt de schepen.

Zo zijn er horecazaken met winterterrassen in de Voorstraat, Grote Kring, Sint-Maartenskerkstraat, Hazelaarstraat, Reynaertstraat, Schouwburgplein, Paleisstraat, Handboogstraat, Halenplein en de Grote Markt, waar Café Leffe meedoet.

Winter in Kortrijk gaat officieel van start
© TV

“We wilden iets sfeervols met veel kerstballen, sneeuw en echte kerstbomen. Mooie lichtjes horen daar ook bij en een tapijt met het logo van de Warmste Week”, zeggen zaakvoerders Joachim Delvaux en Stephanie Fernandes. Zij doen namelijk mee met de Warmste Croque-Monsieur in de vorm van het vlammetje van de Warmste Week. “Per croque gaat er twee euro naar de Warmste Week.”

Winter in Kortrijk gaat officieel van start

(PV/foto’s LOO en TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier