Winter in Damme van start met bloemendecoraties

Redactie KW

De Brugse bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel brengt ook dit jaar weer een feeërieke wintersfeer in Damme met indrukwekkende bloemen- en plantendecoraties.

Vrijdagavond werd het startschot gegeven voor ‘Winter In Damme’. Frederiek Van Pamel is intussen al voor het derde jaar op rij te gast in Damme om de historische stadskern op te luisteren met zijn feeërieke bloemenpracht.

Bloemenpracht in Sint-Janshospitaal

Tijdens de eerste editie van ‘Wintersfeer in Damme’ nam hij het statige Damse stadhuis onder handen. Het jaar daarna voegde hij daar een indrukwekkende installatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan toe. Van Pamel zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen. Dit jaar gooit hij het over een andere boeg. Hij heeft zich namelijk creatief uitgeleefd in het dertiende eeuwse Sint-Janshospitaal in de Kerkstraat.

Sinds het OCMW en het bijhorende rusthuis vertrokken zijn uit deze site, nu toch al een goeie vijf jaar geleden, staat het er leeg. De ruimtes werden in afwachting van een grondige renovatie gebruiksklaar gemaakt voor diverse exposities en evenementen. Frederiek Van Pamel was bijzonder gecharmeerd door de locatie. “Ik had me voorgenomen om ‘Wintersfeer in Damme’ niet meer te doen, omdat het voor mij een erg drukke periode is. Maar de unieke locatie heeft me over de streep getrokken”, klinkt het.

“Ontdekkingstocht voor bezoekers”

“Hier is een pak meer ruimte dan in het stadhuis. Door de afzonderlijke gangen, kamers en hallen kunnen we er voor de bezoekers een echte ontdekkingstocht van maken. Ieder stuk staat in een aparte ruimte.” Momenteel zijn de medewerkers bezig aan de voorbereidingen, maar toch oogt het Sint-Janshospitaal al behoorlijk indrukwekkend.

In de eerste ruimte zie je takken en honderden rode kerstballen. Verderop treffen we een gigantische omgekeerde kerstboom aan. Zo heeft iedere kamer zijn eigen stijl en sfeer. De deur van azalea’s die als het ware een trap afsluit spreekt tot de verbeelding.

Sfeervol licht in de stad

“In de kapel, die door de tand des tijds behoorlijk is aangetast, hebben we een installatie met kerstbomen gemaakt. Dat symboliseert de natuur die de bovenhand neemt.” De massa bomen wordt steeds groter, dikker en reikt finaal tot aan het plafond. Van Pamel: “Ik kon opnieuw rekenen op een sterk team met een pak vrijwilligers, in totaal een veertigtal. Er komen zelfs mensen meehelpen die ik helemaal niet kennen. Hier ontstaan vriendschappen voor het leven, dat vind ik bijzonder mooi.”

Naast een bezoekje aan de expositie van Frederiek Van Pamel is een stads- en natuurwandeling in Damme meer dan de moeite waard. De zogenaamde ‘Big Five’ van Damme, namelijk het Sint-Janshosipitaal, het stadhuis, Huyse de Grote Sterre, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Schellemolen langs de Damse Vaart, zijn voor de gelegenheid in een bijzonder sfeervol licht geplaatst. Een standaardticket voor de expositie van Frederiek Van Pamel kost 5 euro. In de onlineverkoop betaal je 4 euro. Kinderen beneden de 12 jaar en inwoners van Damme betalen 2 euro.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier