Wint actrice Janne Desmet opnieuw Ensor voor beste actrice? “Ik gun het Isabelle Van Hecke”

Janne Desmet (rechts) speelde vorig jaar de theaterproductie ‘Zwins’ met Lien De Graeve (rechts) (Foto Het Eenzame Westen)
Janne Desmet (rechts) speelde vorig jaar de theaterproductie ‘Zwins’ met Lien De Graeve (rechts) (Foto Het Eenzame Westen)
Redactie KW

Woensdag 23 januari kan de Zwevegemse actrice Janne Desmet (40) voor de tweede opeenvolgende keer een Ensor winnen in de categorie ‘beste actrice TV-serie’, georganiseerd door het Filmfestival van Oostende. Ten huize van de ouders van Janne, Geert en Christine Desmet, kijken ze reikhalzend naar de uitreiking uit.

Actrice Janne Desmet, die onder meer schitterde in Studio Tarara en Albatros , groeide met haar twee broers op in een uitermate sportief gezin. Zo nam broer Pieter Desmet deel aan de 3.000 meter steeple op de Olympische Spelen in Peking, in 2008. Papa Geert was 30 jaar lang voorzitter van de plaatselijke atletiekclub. Janne was er ook lid, en deed daarnaast nog aan volleybal, turnen en ballet.

Na een sportrichting in het middelbaar wou ze naar Studio Herman Teirlinck, maar het werd een opleiding kleuterleidster. Pas daarna trok ze naar het Lemmensinstituut en haalde er een Master in de Dramatische kunst, optie Woordkunst. Ze studeerde ook aan de Toneelacademie in Maastricht. Als actrice gooide ze reeds hoge ogen. Vorig jaar won ze zelfs een Ensor voor beste actrice in de VTM-serie Studio Tarara .

Janne zelf vindt het ongelooflijk wat ze nu meemaakt. “Toen ik vorig jaar won, was ik totaal overdonderd”, zegt ze. “Ik had absoluut niet verwacht dat ik dit jaar opnieuw in aanmerking zou komen. Het is uiteraard een eer als je collega’s op jou stemmen.”

Veertien nominaties

“Ik ben heel trots dat Albatros maar liefst 14 nominaties binnenhaalde.”

De gewezen Zwevegemse neemt het in haar categorie onder anderen op tegen West-Vlamingen Maaike Cafmeyer en Isabelle Van Hecke. “Ik speel samen met Isabelle in de reeks. Ze is niet alleen een collega maar ook een vriendin. Ik gun haar echt de Ensor want ze verdient het, net zoals ik het alle vrouwen gun!”

Albatros is een tragikomische fictiereeks waarin tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp trekken in de Ardennen met het doel om als een nieuw mens naar huis terug te keren. Tijdens het kamp worden ze bijgestaan door een meelevende therapeute, en die rol wordt vertolkt door Janne.

“Ik was overdonderd na mijn winst in 2020. En nu ben ik weer genomineerd”

“De bedenkers van de reeks kennen me al lang en ik ben ze dankbaar dat ze me de ruimte gaven om eens iets anders te gaan doen dan datgene wat ik tot nu gewoon was. Deze rol is ingetogener en minder theatraal.”

“Met Dominique Van Malder sta ik al jaren op de planken en Wannes Destoop regisseerde mijn eerste stapjes op tv. Ze wisten dus dat ik meerdere rollen aankon. Het is wel jammer dat het door de coronamaatregelen nogal een vreemde avond zal worden”, besluit Janne.

Ooit in een grote film

De ouders van Janne wonen nog steeds in Zwevegem. Zij kijken vol verwachting uit naar woensdag, wanneer de uitreiking op het programma staat. “Janne heeft het razend druk. Ze speelt bij meerdere theatergezelschappen, doet aan tv-werk en schrijft aan een filmscenario. Ze werkt dus zowel voor als achter de schermen. Door haar overvolle agenda gebeurt het wel eens dat ze een rol misloopt. Haar droom is om ooit eens in een grote film te spelen.”

Er gaat geen enkele voorstelling voorbij zonder dat Geert en Christine die gezien hebben. “We gaan soms twee of zelfs driemaal kijken. Pas bij een tweede keer merken we dan dingen die we de eerste keer niet gezien hadden omdat we te gefocust waren op Janne”, genieten ze in koor. (DV)

De uitreiking gebeurt op woensdag 23 januari in Oostende en is te volgen op Canvas, dat de reeks vanaf 15 februari uitzendt. Nu al te zien op Telenet Play en Play More.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier