Winkeluitbaatster Candice (35): “Ik werk niet minder hard dan voor de crisis, integendeel”

Candice (links) en haar vennoot Fiona. (foto Christophe De Muynck)
Talitha Dehaene

Het zijn harde tijden voor de kleine zelfstandigen, maar onderneemster Candice Reijers blijft allesbehalve bij de pakken zitten. Samen met vennoot Fiona Snauwaert blijft ze beide vestigingen van hunmultibrand store ida uitbaten, al moet dat tegenwoordig volledig virtueel.

Candice Reijers te pakken krijgen voor een (telefonisch) interview is zelfs op een zaterdag in de derde quarantaineweek op rij niet zo voor de hand liggend. “Ik heb een strak tijdsschema vandaag”, klinkt het. En dat één dag voor haar 35ste verjaardag.

Je werkt dus duidelijk nog verder, ook al zijn de beide winkels dicht?

“Sterker nog, Fiona en ik hebben niet het gevoel dat we zelfs maar één procent minder hard werken dan voor de crisis. Integendeel! We verkopen nu alles via Instagram, maar dat is een pak intensiever dan in de winkel. Klanten stellen heel veel vragen voor ze iets kopen, zelfs over een simpel armbandje. Dat is niet meer dan normaal natuurlijk, want ze kunnen het niet zelf vastnemen of passen. Maar elke vraag beantwoorden en soms extra foto’s maken of afmetingen doorsturen, neemt veel tijd in beslag. Typen duurt ook langer dan praten.”

Jullie zijn wel creatief met de sluiting omgegaan: in een mum van tijd hebben jullie een soort webshop opgezet op Instagram.

“Dat is heel organisch gegroeid. Na de sluiting plaatsten we meteen foto’s van de collectie op Instagram. Daar kregen we zoveel positieve respons op dat we zijn verdergegaan. We hebben bewust nooit voor een professionele webshop gekozen. Zoiets opzetten kost veel geld, maar bovendien is het ook niet zo familiair. Nu kunnen we rechtstreeks babbelen met onze klanten, net als in de winkel. De anonimiteit van een webshop willen we helemaal niet.”

Hoe werkt dat precies, verkopen via Instagram?

“Fiona en ik werken maandag tot en met zaterdag, net zoals vroeger. Ik sta op om 7 uur en tegen 8 uur begin ik met de voorbereidingen voor de posts. Ik ga ook zelf naar de winkel om stukken te passen en te fotograferen. Zo zien klanten tenminste hoe een kledingstuk valt. Elke dag post ik foto’s op Instagram, inclusief info zoals prijs en materiaal. De namiddag is gereserveerd voor opvolging: dan beantwoord ik alle vragen en maak ik eventueel extra foto’s. Alles wat voor vijf uur is besteld, versturen we nog diezelfde dag of leveren we gratis aan huis in Oostende en Gent. De werkdagen duren meestal tot tien uur ‘s avonds. Dan moet ik bewust mijn gsm aan de kant leggen, anders stop ik niet. Maar ik merk dat de klanten onze inzet echt waarderen.”

‘Doeners’ is duidelijk een goede omschrijving voor jullie.

“Fiona en ik werken sowieso enorm veel, maar het is nu nog harder werken voor elk item dat we verkopen. Of het nu om een ketting van 16 euro of een jurk van 150 euro gaat: mensen hebben evenveel vragen, die wij allemaal beantwoorden. We dragen klantenservice en -binding erg hoog in het vaandel, daar staan we om bekend. Het doet dan ook veel deugd dat mensen ons blijven steunen. We zijn sowieso positief ingesteld en blijven nooit bij de pakken zitten. De situatie is wat het is, daar kunnen we niets aan veranderen. Maar we kunnen wél voor onze zaak blijven gaan.”

“Om 22 uur leg ik mijn gsm aan de kant, anders stop ik niet. Maar ik merk dat de klanten onze inzet waarderen”

Ben je bang voor het coronavirus?

“Ja, maar ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken en de veiligheidsvoorschriften te volgen. Ik ga niet naar buiten als het niet hoeft, enkel naar onze winkels en om boodschappen te doen. Fiona moet meer opletten, omdat zij de pakketjes aan huis levert. Als ze klein genoeg zijn, steekt ze die in de brievenbus. Zo niet, dan belt ze aan en zet het pakketje voor de deur.”

Wat ga je anders doen als deze coronacrisis voorbij is?

“We vinden het wel leuk om mensen nu online te begeleiden. Dus ook na de crisis zullen we blijven posten en verkopen op ons account, denk ik, maar dan minder intensief. Op privévlak gaan mijn vriend en ik hierna bewust tijd vrijmaken om van alles te bekomen. Normaal gezien vertrokken we op mijn verjaardag naar Mexico, samen met mijn pluskindjes. Dat doen we na de crisis dus zeker nog. Na al het harde werk zal er niets zoveel deugd doen als even samen ontspannen met de zon op ons gezicht.”

(Talitha Dehaene)

Candice Reijers

Candice (35) woont in Gent met haar vriend en twee pluskindjes. Ze is geboren in Kortrijk. Op haar twaalfde verhuisde het gezin naar Watou. Candice studeerde communicatiewetenschappen en heeft een leraarsdiploma, maar mode is altijd al haar passie geweest. Als student werkte ze bij kledingzaak Rewind in Gent, waar ze later fulltime shopmanager werd. Twee jaar geleden nam ze de zaak over samen met Fiona Snauwaert. De winkel kreeg een nieuwe naam, ida, en heeft er inmiddels een zusje bij in Oostende. Candice en Fiona runnen de winkels nu via Instagram op @idastore.gent en @idastore.oostende.