Winkels hadden ze al, nu lanceert Groep Ubuntu x 8K ook eigen webshop

© Group Ubuntu x 8K
© Group Ubuntu x 8K
Olaf Verhaeghe

Groep Ubuntu x 8K, een sociale onderneming voor mensen met een beperking, heeft met Het Andere Geschenk een eigen webshop gelanceerd. Door ook online te verkopen en thuis te leveren, komen de medewerkers van atelier K en zo tegemoet aan de grote vraag naar hun creaties. “Het is een leuke uitdaging, maar wij zullen ervoor zorgen dat alle kerstcadeautjes er op tijd zijn”, glundert Charlotte Verschuere, een van hen.

Groep Ubuntu x 8K biedt mensen met een beperking ruimte en mogelijkheden om aan het werk te gaan, op hun maat en tempo. Een van die werkplekken is K en zo, het atelier waar onder meer kaarsen, kaartjes en allerlei cadeautjes worden gemaakt. Het idee om die activiteiten te koppelen aan een webshop was er al langer, maar de coronamaatregelen zorgden voor een forse stroomversnelling.

“Eind vorige week hebben we onze webshop www.hetanderegeschenk.be gelanceerd, en quasi meteen stroomden de bestellingen binnen”, stelt Catherine Bodequin van Groep Ubuntu x 8K. “Op twee dagen tijd hebben we al voor meer dan 1.000 euro verkocht. We schrikken zelf een beetje van het succes, moet ik toegeven.”

Mensen met beperking runnen shop

De webshop is een verlengstuk voor het atelier en de al bestaande fysieke winkelpunten in Kortrijk, Avelgem en Kuurne. Het zijn de medewerks van K en zo zelf die alle producten verzamelen, verpakken en bestelling snel verzenden. Een hele logistieke operatie, maar dat schrikt Charlotte Verschuere van K en zo allerminst af.

“In de winkel werken is niets voor mij, daar ben ik te verlegen voor”, zegt ze. “Maar ik doe niets liever dan pakjes maken. Dit is de perfecte werkplek voor mij. Het wordt druk, dat is zeker, want als mensen vandaag bestellen, dan willen ze hun cadeautje of pakketje liefst zo snel mogelijk ontvangen. We moeten meteen in actie schieten. Het is een leuke uitdaging, maar we zullen er zeker voor zorgen dat alle kerstcadeaus op tijd bij de gelukkigen zijn.”

“De lat ligt hoog, want al onze producten moeten van uitstekende kwaliteit zijn en mooi worden afgewerkt”, zegt productverantwoordelijke Veronique Courcelles van Groep Ubuntu x 8K. “Maar we zien nu al dat dat zonder problemen lukt. Het is uitermate belangrijk dat de medewerkers zoveel mogelijk stappen van het hele proces zelf uitvoeren. Het moeten echt hún producten zijn, ze moeten fier kunnen zijn op wat ze maken.”

Verrassingspakket

Dat de mensen met een beperking de webshop runnen is geen evidentie, benadrukt Veronique. “Het is een uitdaging, maar wel één die ze met heel veel enthousiasme aangaan. De input van de medewerkers is heel groot. Zo kwam ook het idee voor een verrassingspakket om iemand een hart onder de riem te steken van een van hen. Door ‘een beetje van alles’ te schenken, kan je proeven van de verschillende ateliers en ons beter leren kennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier