Winkels gaan open: West-Vlaanderen is voorbereid

Zo zal de Lange Steenstraat in Kortrijk eruit zien. (GF)
Laurens Kindt

Nu alle winkels vanaf maandag opnieuw mogen openen, hebben de West-Vlaamse centrumsteden alles in stelling gebracht om dat op een veilige manier te laten verlopen. Looplijnen, afstandsbollen, toegangspoorten, handwasstations, crowd-management: shoppen in uw favoriete winkelstad zal er vanaf maandag net iets anders uitzien. Nog even benadrukken dat je dat shoppen zoveel mogelijk in je eigen buurt doet.

Voor wie maandag na weken zonder shoppen in zijn of haar favoriete winkelstad aankomt, kunnen we alvast één tip meegeven: kijk naar beneden. Zowel in Ieper, Kortrijk, Brugge, Roeselare als Oostende zijn in de belangrijkste winkelstraten markeringen aangebracht op de grond. Die dienen vooral om het vrijwel overal ingevoerde éénrichtingsverkeer aan te duiden. Inderdaad: shoppers kunnen niet zomaar vrijelijk flaneren door het winkelgebied, ze moeten aan één kant blijven. Bollen of stippen geven aan waar men even kan halt houden.

Voetbalfans kennen het al lang, maar ook wie niet van het spelletje houdt, zal in de meeste centrumsteden kennis kunnen maken met looplijnen. Op de grond zijn lijnen aangebracht die de verplichte wandelrichting aangeven in de hoop om zo de mensenstroom wegwijs te maken. Nog een tip: kijk ook omhoog. In Oostende bijvoorbeeld zal op een LED-scherm te zien zijn hoeveel shoppers zich in een bepaald gebied bevinden. Dit kan ook gevolgd worden op een app op je smartphone.

Ook aan de hygiëne is gedacht. In Kortrijk komen er toegangspoorten tot de winkelstraten waar je meteen je handen kan ontsmetten. Hetzelfde verhaal in Oostende waar er in de winkelstraten heuse handwasstations worden gezet. De openbare toiletten, die de voorbije periode vaak gesloten waren, gaan vrijwel overal weer open. In veel steden worden extra vuilnisbakken gezet en zowel in Kortrijk als Oostende zullen stewards toezien op de toepassing van de anderhalvemeterregel en de handhygiëne.

Let op: wie met de fiets naar de stad komt, zal in sommige steden niet welkom zijn in de winkelstraten. In Oostende is fietsen verboden in de winkelstraten, in Kortrijk wordt het afgeraden en vraagt men de fietsers om achter de voetgangers te blijven en indien mogelijk af te stappen. Nog een waarschuwing: de voorbije weken werd in de meeste steden minder streng toegezien op het betalend parkeren omdat er vrijwel geen parkeerdruk was. Vanaf maandag verandert dat en zorg je er maar beter voor dat je een ticketje hebt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.