Winkelplezier voor minder mobiele Diksmuidenaars met Samana-bus

Stijn Blomme (vrijwilliger Samana Pervijze), Marian Bogaert (vrijwilliger Samana), Geert Devloo (manager TWS) en Bart Winne (diensthoofd Samana West-Vlaanderen) voor de nieuwe winkelbus. (foto ACK) © type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

Goed nieuws voor minder mobiele mensen in Diksmuide. Sinds deze week zorgt een Samana-bus voor winkelplezier. De nieuwe bus werd voorgesteld in garage Vandenbunder in Diksmuide.

“Samana startte in Antwerpen met een winkelbus, een rolstoeltoegankelijke bus die minder mobiele mensen op vaste tijdstippen naar de winkel brengt”, vertelt Bart Winne, diensthoofd van Samana West-Vlaanderen. “Samana organiseert al enkele jaren de boodschappenlijn, waarbij vrijwilligers de boodschappen aan huis brengen bij mensen die dat zelf niet meer kunnen doen, een heel goed initiatief.”

“Toch horen we vaak dat mensen het missen om zelf boodschappen te gaan doen: hun favoriete producten kiezen, nieuwe dingen ontdekken, rondwandelen in de winkel en mensen ontmoeten en er eens tussenuit zijn. Helaas stuiten deze personen vaak op verschillende problemen zoals een beperkte mobiliteit, het ontbreken van winkels in hun omgeving, geen vervoer hebben en dergelijke meer. Dus daar komt de Samana-winkelbus mensen helpen.”

Uitbreiden naar deelgemeenten

De bus is er gekomen door een samenwerking van TWSProjects, dat maatschappelijk verantwoorde projecten vanuit de kracht van het ondernemerschap en met directe return voor bedrijven realiseert, door Samana en door de lokale handelaars van Diksmuide. “Om te beginnen zal de rolstoeltoegankelijke bus wekelijks op een vaste dag en uur naar Diksmuide vertrekken. De passagiers zullen naar Delhaize in de Kaaskerkestraat in Diksmuide worden gebracht. De chauffeur wacht ter plaatse om de mensen dan terug naar huis te brengen. Later zal deze dienst worden uitgebreid naar andere deelgemeenten en mogelijk ook naar andere winkels. Deze dienst is volledig gratis.” Er wordt wel gevraagd om vooraf te boeken, de plaatsen zijn immers beperkt. (ACK)

Boeken kan via westvlaanderen@samana.be of via het telefoonnummer 051 75 00 37

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.