Winkel in Perzische tapijten Artes Design rolt de matten op

foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Reza Hatamian (76) en zijn vrouw Kathlijn Malfait (69) sluiten na 33 jaar hun Perzische tapijtenwinkel Artes Design in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Het koppel wil zich meer focussen op hun vier kleinkinderen en in het geval van Reza, op zijn kunst. Dit tot grote spijt van hun trouwe klanten.

Reza is ingenieur-architect van opleiding en komt oorspronkelijk uit Iran. Zijn studies brachten hem van Teheran naar Dortmund in Duitsland. Bedoeling was om uiteindelijk terug te keren naar zijn thuisland, maar een uitwisseling met de Universiteit van Leuven in de jaren 70 besliste daar anders over. Hij verloor er zijn hart aan geboren en getogen Kortrijkzane Kathlijn. Zij was 40 jaar leerkracht Frans, maar is ondertussen met pensioen. Reza opende uiteindelijk een winkel in Perzische tapijten in de Budastraat. Drie jaar later verhuisde het koppel naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat waar hun zaak in 30 jaar tijd zou uitgroeien tot dé autoriteit op het gebied van Perzische tapijten.

“Als kind kreeg ik dat in Iran met de paplepel ingegeven”, vertelt Reza. “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de prachtige patronen van de tapijten en de betekenis van de symbolen die erop geknoopt worden.” In de jaren 70 en 80 maakte Reza zijn eigen ongelofelijk gedetailleerde patronen voor de tapijten met de hand. “Maar sinds de komst van computers ben ik daar mee gestopt”, vertelt hij. “Sindsdien ben ik me beginnen focussen op verkoop en restauratie van tapijten.”

Kunstwerken

Eén persoon heeft ongeveer een jaar nodig om een Perzisch tapijt van twee bij drie meter te knopen. Een weefmachine maakt er een op vijf minuten. “Maar het is net de geschiedenis van het tapijt, het verhaal erachter, waar je voor betaalt”, aldus Kathlijn. “Net zoals bij antiek worden Perzische tapijten waardevoller naarmate ze ouder worden. We hebben in onze zaak verschillende tapijten van meer dan 100 jaar oud.”

Naast tientallen tapijten, zijn de etalage en de wanden van de winkel ook gedecoreerd met talloze kunstwerken. Van schilderijen tot beeldende kunst. Je vindt het er allemaal. Reza installeerde in de kelder immers een atelier waarin hij zich kan uitleven als kunstenaar. Exposeren in onze stad deed hij al toen cultuur nog met een K geschreven werd. “Het grootste deel van mijn stukken maak ik in opdracht. De rest raakt erg snel verkocht. Dit is meer een passie dan een beroep voor mij. Eens de winkel dicht is, zal ik er dan ook zeker niet mee stoppen.” “Dat zou hij niet eens kunnen als hij zou willen”, glimlacht zijn vrouw. “Stil zitten is helemaal niks voor hem. Natuurlijk zullen we onze winkel en onze vaste klanten missen. Maar we zullen zeker weten wat gedaan.”

Afscheidsfeest

Reza en Kathlijn organiseerden net voor de coronacrisis al een groot afscheidsfeest voor hun vaste klanten, die zelfs van Frankrijk en Duitsland kwamen voor de tapijten, kunstwerken en vooral de expertise van Reza. Nu verkopen ze hun bijzondere tapijten tegen mooie kortingen. “We hopen er zoveel mogelijk een mooie thuis te beiden voor we definitief dicht gaan eind dit jaar”, besluit Kathlijn. Artes Design is open van maandag tot en met zaterdag. Info vind je op tijdvooronstapijt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier