Wingense vzw Gabriël hoopt op erkenning als voedselbank

Redactie KW

De vzw Gabriël zet zich sinds enkele maanden actief in voor de minderbedeelden in regio Wingene. Een van hun acties was de pizzabedeling op 24 en 31 december, met dank aan Pizza e Vino. De vzw verhuisde haar werking van Ruiselede naar Wingene, in de hoop hier een officiële erkenning als voedselbank te krijgen.

Eind november kregen de vrijwilligers van vzw Gabriël tijdelijk de toelating om feestzaal ‘t Of als uitvalsbasis te gebruiken. “We mogen nog tot eind januari de zaal gebruiken als opslagplaats en uitvalsbasis”, vertelt Willem Thijsen, die beklemtoont dat de vzw zich vooral inzet op voedselbedeling maar eigenlijk iedereen die om gelijk welke hulp vraagt wil helpen. Zo bleek de Sinterklaas inzamelactie een overdonderend succes vanuit ‘t Of.

Njet in Ruiselede

De organisatie is al een hele tijd op zoek naar een officiële erkenning door het gemeentebestuur als voedselbank. “Enkel met deze erkenning kunnen wij echt als voedselbank fungeren en kunnen we toegang krijgen tot de officiële voedselbedelingen. Nu draaien we volledig op vrijwillige donaties en giften”, aldus Willem, die samen met Caatje Carpels en enkele andere vrijwilligers tot voor kort vanuit Ruiselede de vzw draaiende hield. In Ruiselede kwamen ze echter niet tot een overeenkomst tot erkenning, waardoor ze nu vanuit Wingene werken en in overleg gingen met het gemeentebestuur.

“Helaas zijn we tot op heden nog niet tot een akkoord gekomen”, vertelde Willem nog op oudejaarsavond. “Voorlopig blijven we ons plan trekken met giften en gaan we ook verder op zoek naar een nieuwe locatie.”

Schepen Tom Braet (CD&V) laat weten dat het gemeentebestuur nog geen definitieve beslissing heeft genomen omtrent dit dossier.

“We moeten als gemeentebestuur de garantie hebben dat de voedselbank volledig conform de regels van de wetgeving werkt, en daar hebben wij momenteel te weinig zicht op. Er moet immers stabiliteit in de werking kunnen gegarandeerd worden en de richtlijnen rond voedselveiligheid zijn bijvoorbeeld uiteraard ook heel streng.”

Weldra beslissing?

Afgelopen maandag vond een nieuw overleg plaats tussen het gemeentebestuur en de vzw. Op basis van deze vergadering zal het gemeentebestuur nu normaal gezien definitief een standpunt innemen: de vzw erkennen als voedselbank of niet. (KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.