Wingens bedrijf lanceert suikerarme luxechocolade: “We willen tonen dat gezond én lekker hand in hand gaan”

Dries Gaerdelen en Vincent Bulteel zijn trots op hun Inca’cao-chocolade. “We willen bewijzen dat gezond synoniem staat voor lekker.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Het Wingense Inca’cao lanceert dit weekend een compleet nieuwe soort suikerarme chocolade. Patissier en voedingsconsulent Vincent Bulteel stelde daarvoor zelf een unieke zoetstofcombinatie samen die bestaat uit suikers die ons lichaam ook zelf aanmaakt. “Ons doel was een gezond én lekker product creëren”, klinkt het. “We willen de iPhone van de chocoladewereld worden.”

Helemáál nieuw zijn suiker- en koolhydraatarme chocolades niet, poneren Vincent Bulteel (31) en Dries Gaerdelen (38), bezielers van Inca’Valley, het moederbedrijf achter Inca’cao. De twee zijn van Oostende afkomstig, maar runnen hun zaak sinds maart 2020 in een bedrijfsverzamelgebouw in Wingene.

Vincent, die naast patissier ook voedingsconsulent is, werkte tien jaar in Frankrijk en was er ook drie jaar leerkracht. “Daar heb ik het zaadje van Inca’cao geplant”, zegt hij. “Ik wil dat mensen van mijn creaties genieten, maar hield tegelijk niet van de hoeveelheid suiker die in de producten stak. Daar wilde ik verandering in brengen.”

Geen hokjesdenken

Twee jaar geleden al lanceerde Vincent een eigen suikerarme smeerpasta- en notenboterlijn, nu gaat hij een stevige stap verder. “We willen een alternatief bieden voor de vele suikervervangers die al op de markt zijn”, valt te horen. “Die zijn vaak meer een last dan een deugd en moeilijk verteerbaar. Ons metabolisme heeft er gewoon last mee en neveneffecten als winderigheid en zachte stoelgang zijn geen pretje. Bovendien hebben ze in veel gevallen nog steeds een licht effect op de bloedsuikerspiegel. Daarom gingen we op zoek naar een eigen suikervervanger. Die herbergt alle goeie eigenschappen van de traditionele tafelsuiker, en is dus een erg gezond product. Ze bestaat uit suikers die ons lichaam zelf aanmaakt en heeft dus geen enkel negatief effect.”

Het grote doel van Vincent en Dries is om aan te tonen dat suikerarm bijzonder lekker kan zijn. “Uiteindelijk moet iedereen gezellig in de zetel kunnen zitten en van dezelfde soort chocolade kunnen genieten. We willen afstappen van hokjesdenken en iedereen een luxebeleving bezorgen: diabetici, mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, die kampen met insulinegevoeligheid of gewoon hun hoeveelheid suiker willen afbouwen.”

Zeven soorten cacaobonen

Het duo focust met Inca’cao duidelijk op het luxesegment binnen de chocolademarkt. “We willen ons profileren als de iPhone van de chocolades”, klinkt het. “Alleen de allerbeste kwaliteit is goed genoeg. Zowel qua chocolade zelf als de verpakking en beleving. We willen de mensen een smaaksensatie in alle mogelijke facetten aanbieden.”

Inca’cao bestaat uit drie verschillende collecties. De 100% en 70% cacao-reeks zijn gemaakt op basis van zeven verschillende cacaobonen uit evenveel landen: Togo, Madagaskar, Tanzania, Venezuela, Peru, Ecuador en Colombia. “Onze bonen hebben telkens een paspoort bij zich die de herkomst verduidelijkt. Zo zijn we ook zeker dat het ecologische aspect gerespecteerd wordt en dat alles met respect voor de cacaoboer gebeurd is.”

De derde soort is Zwart Goud. Die combineert het aroma van chocolade met zeven verschillende vanillesoorten en leveren verrassende smaakcombinaties op. “Een uit de kluiten gewassen gamma om mee uit de startblokken te schieten, maar de bedoeling is om ons gamma stelselmatig verder uit te breiden. Zo denken we nu al na over kleinere chocolaatjes die bij de koffie geserveerd kunnen worden.”

Zo breed mogelijk publiek

Dries en Vincent zetten hun collectie niet expliciet als suikerarm in de markt. “Net omdat we een zo breed mogelijk publiek willen bereiken en bekoren. We mikken op speciaalzaken en hebben een uitgebouwde website. Daar vinden ook steeds meer mensen uit de ons omringende landen hun weg naartoe.”

Ook de verpakking van de chocoladetabletten is om duimen en vingers af te likken. “De presentatie is een belangrijk deel van de beleving. Natuurlijk is de kwaliteit van de tabletten doorslaggevend, maar we gaan voor dat tikkeltje meer. Naast het al vernoemde paspoort van de cacaobonen doen we ook het smaakpalet uit de doeken en vind je in elk doosje een bekende filosofische quote én een compliment. De chocolade zelf steekt dan weer in een composteerbare plasticfolie die van maïs gemaakt is. Onze chocolade is dus goed voor mens en planeet.”

De komende jaren willen Vincent en Dries verder groeien. “We willen op termijn een aantal eigen winkels in de grotere steden openen en verder aan onze bekendheid timmeren in binnen- en buitenland. Onze missie is om van onze suikerarme chocolade dé standaard te maken.”

Een tablet kost tussen 6 en 10 euro. Alle info op www.incacao.be.