Wingene steunt land- en tuinbouwers

Redactie KW

De gemeente Wingene steunt de land- en tuinbouwers en wil de sector in de schijnwerper plaatsen. Daarom steunen ze ook de actie van de Boerenbond West-Vlaanderen. Tal van gele affiches op houten borden zullen binnenkort op landbouwvelden staan.

De actie van de Boerenbond West-Vlaanderen vraagt om meer rechtszekerheid en ruimte voor de land- en tuinbouwers. De land- en tuinbouwers van verschillende leeftijden, regio’s en sectoren trekken aan de alarmbel. Op heel wat West-Vlaamse velden verschijnen steeds meer gele affiches op typische houten borden. “De affiches verwijzen naar het type affiche dat wordt uitgehangen bij vergunningsaanvragen”, verduidelijkt schepen van Land- en Tuinbouw Hedwig Kerckhove.

“Wanneer boeren en tuinders plannen hebben om hun bedrijf verder positief te ontwikkelen botsen ze vaak op onbegrip. Te snel wordt vergeten dat het wel of niet krijgen van een omgevingsvergunning van belang is en de toekomst bepaald van de onderneming en het gezin dat ervan leeft. We willen consumenten ervan bewust maken dat onze voedsel niet zomaar uit de lucht valt, maar altijd eerst ergens groeit en bloeit. Voedsel is belangrijk, dus landbouw is ook belangrijk. Maar daarvoor heb je weldegelijk ruimte en rechtszekerheid nodig.”

Een omgevingvergunning krijgen voor een wijziging, uitbreiding of vernieuwing van een landbouwexploitatie wordt door verschillende redenen steeds moeilijker.

Kansen krijgen

“Landbouwbedrijven die sterk inzetten op kwaliteitseisen, beperking van milieu- impact en dierenwelzijn moeten kansen krijgen om te ondernemen en te blijven groeien”, gaat burgemeester Lieven Huys verder.

“ De complexiteit van vergunningsdossiers en procedures, de interpretatieruimte van wijzigende wetgeving en steeds meer bezorgdheden uit de omgeving vertalen zich om in bezwaren en procedures in beroepen. Rechtszekerheid is nochtans de basis voor toekomstige investeringen. Niemand ontkent dat duurzame land- en tuinbouw in agrarisch gebied een prioritaire rol heeft, maar tegelijkertijd krijgen land- en tuinbouwers tegenwoordig amper ruimte om deze rol volwaardig op te nemen.”

Goede verstandhouding

De gemeente Wingene ondersteunt de vraag van Boerenbond West-Vlaanderen om het maatschappelijk debat over ruimtegebruik op gang te trekken.” In het debat moeten we openstaan voor bezorgdheden over het behoud van de open ruimte in Vlaanderen, maar moeten we ook respect hebben voor onze land- en tuinbouwers. Een goede verstandhouding is tevens belangrijk en zelfs goudwaard. Alles start met elkaar en elkaars belangen beter te leren kennen. Vandaar dat we de actie steunen en de land- en tuinbouwers in de schijnwerper plaatsen.”

(Nele Sabbe/foto Nele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.